orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Témáink » Járvány » Archívum » Oltásbiztonság

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Európai Védőoltási Hét 2009. április 20-26.

2009.04.22. Nyomtatás
Twitter

                                                               

                                                                  

 

Európai Védőoltási Hét
2009. április 20-26.

Noha jelentős eredményeket értünk el a védőoltásokkal megelőzhető fertőző betegségek elleni küzdelemben, a védőoltások fontosságának hangsúlyozása továbbra is lényeges feladat. A populáció optimális védettségéhez legalább 95%-os átoltottság szükséges, ennek ellenére a WHO Európai Régiójában évente kb. 600 000 csecsemő nem részesül az életkorának megfelelő védőoltásban, amelynek következtében napjainkban is halnak meg európai gyermekek védőoltással megelőzhető fertőző betegségekben.

Az Európai Védőoltási Hét alapvető üzenete az, hogy minden gyermeknek szüksége és joga van a védőoltásokra a fertőző betegségek megelőzése és életük védelme érdekében. Célja az átoltottság növelése azáltal, hogy tudatosítjuk a védőoltások fontosságát a szülők/gondviselők, az egészségügyi dolgozók, a politikusok és a döntéshozók körében.

A 2009. évi Európai Védőoltási Hét regionális célkitűzései

WHO Európai Regionális Irodája által negyedik alkalommal meghirdetett, 2009. április 20-26. között tartandó Európai Védőoltási Hét eseményeire már 36 tagország jelezte részvételét. A WHO EURO a védőoltások reklámozására koncentrál, a mottó: „Vissza az alapokhoz, a védőoltások beváltak.

A hangsúlyozandó témák a következők:

  • A védőoltás biztonságos és hatékony a védőoltással megelőzhető fertőzések és betegségek által okozott súlyos kórképek, a rokkantság és halálozás megelőzésére.

Veszélyes oltatlannak maradni!

  • A védőoltások végzése továbbra is fontos a régióban, mert

            o napjainkban Nyugat-Európában kanyaró-járványok zajlanak;

            o fennáll a veszélye bizonyos betegségek behurcolásának (pl. poliomyelitis importálása a régióba), vagy a kanyaró kihurcolása az Európai Régióból más régióba.

  • Csupán egy év maradt a 2010-re tervezett kanyaró- és rubeola- elimináció (magyarul: kiküszöbölés) célul kitűzött határidejéig.

  • Meg kell őrizni a járványos gyermekbénulástól való mentességet.

Az Európai Védőoltási Hét hazai célkitűzései

Magyarországon változatlanul a védőoltások jelentőségének hangsúlyozása és az életkorhoz kötött kötelező védőoltások magas arányú átoltottságának megőrzése a legfőbb cél. Ezzel párhuzamosan kiemelt feladat a „Közös Kincsünk a gyermek” kormányprogramban meghirdetett, a 2 éven aluli csecsemők és kisgyermekek pneumococcus elleni oltásainak szervezése és végrehajtása, a 2008. október 1-jétől megkezdett oltási kampány befejezéséhez szükséges feltételek biztosítása, a 2009. április 1-jétől életbe lépett oltási rend megismertetése és a gyakorlatba történő átültetése. A pneumococcus oltás várhatóan meghaladja a 2 éven aluli jogosultak körében a 90 százalékot! Ennek érdekében a védőoltási tevékenység szereplői, azaz az oltásokat végzők és felügyelők számára országszerte továbbképzések, előadások zajlanak.

A hét kiemelt országos rendezvénye az Egerben megrendezésre kerülő két napos XV. Országos Védőoltási Továbbképző Értekezlet. Az ÁNTSZ regionális és kistérségi intézetei illetékességi területükön szervezett szakmai továbbképzéseken, munkaértekezleteken ismertetik a védőoltási tevékenység végzésére vonatkozó 2009. évi előírásokat, a személyes találkozás során lehetőséget biztosítva a felmerülő kérdések azonnali megválaszolására.

Az idei rendezvény keretei között a WHO a védőoltások fontosságáról készített rövid videót szeretné eljuttatni minél több nézőhöz a YouTube honlapon keresztül. Cél, hogy a nézettség elérje egy nap alatt a maximumot, és így bekerüljön a klip a legnézettebb YouTube videók közé, ezáltal még több ember figyelmét felkeltve. Ennek megvalósítása érdekében az előkészületek után, április 22-én egész napos promóciót szerveznek a maximális nézettség érdekében.

Együttműködő partnerek: Egészségügyi Minisztérium, Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat, Országos Epidemiológiai Központ, Országos Tisztifőorvosi Hivatal, háziorvosok, házi-gyermekorvosok, védőnői szolgálat.

ÁNTSZ Országos Epidemiológiai Központ
ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály