orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Témáink » Járvány » Új koronavírus

Tájékoztató az új koronavírus (2019-nCoV) okozta járványról az Egészségügyi Világszervezet 2020. február 7-i helyzetjelentése alapján

2020.02.07. Nyomtatás
Twitter

Tájékoztató az új koronavírus (2019-nCoV) okozta járványról

2020. február 7.

A tájékoztató az Európai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (ECDC) 2020. február 7-i és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020. február 6-i adatai alapján készült.

2019 decemberében a kínai Wuhanból ismeretlen eredetű tüdőgyulladás járványt jelentettek az WHO felé. A megbetegedések hátterében egy új koronavírust igazoltak a kínai egészségügyi hatóságok, amely emberről emberre képes terjedni. 

2020. január 30-án a WHO nemzetközi horderejű járványügyi szükséghelyzetet hirdetett ki az új koronavírus járvány miatt.

 Az ECDC 2020. február 7-i adatai alapján 31 503 laboratóriumi vizsgálattal igazolt új koronavírus (2019-nCoV) megbetegedést jelentettek világszerte, közülük 638 beteg halt meg.

Kínából31 217 megbetegedést jelentettek, közülük 637 beteg meghalt. 618 beteg hunyt el a járvány epicentrumának tekintett Hubei tartományban.

Egy beteg a Fülöp-szigeteken halt meg új koronavírus fertőzés miatt.

Az ECDC értékelése szerint Kína kontinentális részén feltehetően folyamatos az új koronavírus közösségi terjedése. Hubei tartományban a többi tartományhoz képest kiemelkedő a megbetegedések száma és aránya.

A WHO adatai alapján igazolt új koronavírus (2019-nCoV) megbetegedések kb. 14%-ában volt a kórkép súlyos lefolyású. [1]

Kínán kívüli területekről 25 országból 286 igazolt megbetegedést jelentettek.

Európából (Franciaország, Németország, Finnország, Olaszország, Oroszország, Spanyolország, Svédország, Nagy-Britannia és Belgium) összesen 31 igazolt 2019-nCoV okozta megbetegedésről érkezett jelentés.


[1] A súlyos állapotú megbetegedés az alapján állítható fel, ha tapasztalható légszomj, 30 feletti légzésszám, a vér oxigéntartalmának csökkent mértéke és mellkas röntgenen látható több lebenyt érintő beszűrődés vagy a beszűrődés 24-48 óra leforgása alatti több mint 50%-os romlása észlelhető.

 

Japánban a közel kétszeresére emelkedett esetszám feltételezhetően a tengerjáró hajón igazolódott 2019-nCoV fertőzés okozta esethalmozódásnak is köszönhető. A 2020. január 20-án Yokohamából indult tengerjáró egyik utasánál Hongkongban történt leszállását követően diagnosztizálták új koronavírus megbetegedést. A japán hatóságok február 4-től karantén alá helyezték a hajót, a beteggel kapcsolatba kerültek orvosi és diagnosztikus vizsgálata megkezdődött. Az igazolt eseteket az erre kijelölt japán kórházakba szállítják további ellátásra. A tengerjáró többi utasának és személyzetének 14 napig a hajón kell maradnia karanténban.

 A jelentés .pdf formátumban INNEN letölthető.