orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Témáink » Járvány » Új koronavírus

Tájékoztató az új koronavírus (2019-nCoV) okozta járványról az Egészségügyi Világszervezet 2020. február 12-i helyzetjelentése alapján

2020.02.12. Nyomtatás
Twitter

Tájékoztató az új koronavírus okozta járványról

2020. február 12.

A tájékoztató az Európai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (ECDC) 2020. február 12-i és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020. február 11-i adatai alapján készült.

2019 decemberében a kínai Wuhanból ismeretlen eredetű tüdőgyulladás járványt jelentettek az WHO felé. A megbetegedések hátterében egy új koronavírust igazoltak a kínai egészségügyi hatóságok, amely emberről emberre képes terjedni. 

2020. január 30-án a WHO nemzetközi horderejű járványügyi szükséghelyzetet hirdetett ki az új koronavírus járvány miatt.

Az újonnan felbukkanó humán megbetegedések elnevezésére alkalmazott bevált gyakorlatot követve az WHO az Állategészségügyi Világszervezettel (World Organisation for Animal Health, OIE) és az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezettel (Food and Agriculture Organization of the United Nations, FAO) tanácskozva és együttműködve alakította ki az új koronavírus okozta betegségnek elnevezését. Ennek megfelelően a betegség hivatalos neve „koronavírus-betegség 2019” (coronavirus disease 2019), melynek rövidített változata a COVID-19.

Az ECDC 2020. február 12-i adatai alapján 45 179 laboratóriumi vizsgálattal igazolt új koronavírus (2019-nCoV) megbetegedést jelentettek világszerte, közülük 1 115 beteg halt meg.

Kínából44 665 megbetegedést jelentettek (a hongkongi és makaói eseteken kívül), közülük 1 113 beteg meghalt. 1 068 beteg hunyt el a járvány epicentrumának tekintett Hubei tartományban.

Egy-egy halálesetet jelentettek a Fülöp-szigetekről és Hongkongból.

Az ECDC értékelése szerint Kína kontinentális részén feltehetően folyamatos az új koronavírus közösségi terjedése. Hubei tartományban a többi tartományhoz képest kiemelkedő a megbetegedések száma (33 366 megbetegedés) és aránya.

A WHO adatai alapján az igazolt új koronavírus okozta megbetegedések kb. 17%-ában volt a kórkép súlyos lefolyású. [1]

Kínán kívüli területekről 25 országból összesen 455 igazolt megbetegedést jelentettek.

Európából (Franciaország, Németország, Finnország, Olaszország, Oroszország, Spanyolország, Svédország, Nagy-Britannia és Belgium) összesen 45 igazolt 2019-nCoV okozta megbetegedésről érkezett jelentés.


[1] A súlyos állapotú megbetegedés az alapján állítható fel, ha tapasztalható légszomj, 30 feletti légzésszám, a vér oxigéntartalmának csökkent mértéke és mellkas röntgenen látható több lebenyt érintő beszűrődés vagy a beszűrődés 24-48 óra leforgása alatti több mint 50%-os romlása észlelhető.

A Japánból indult tengerjáró hajón történt járványügyi eseményhez tartozó eseteket kiemelték egy külön „Nemzetközi közlekedési járaton történt megbetegedések száma” kategóriába.

A 2020. január 20-án Yokohamából indult tengerjáró turistahajó egyik utasánál Hongkongban történt leszállását követően diagnosztizálták új koronavírus megbetegedést. A japán hatóságok február 4-től 14 napra karantén alá helyezték a hajót, mely jelenleg Yokohamában, Japánban vesztegel. A japán egészségügyi hatóságok február 12-ig a tengerjáró utasai és személyzete közül összesen 174 személy 2019-nCoV fertőződését igazolták. Az igazolt eseteket Yokohama régióban elhelyezkedő fertőző betegségekkel foglalkozó kórházakba szállítják további ellátásra. Az igazolt esetek szoros kontaktjainak az utolsó kontaktust követő 14 napig szükséges a hajón maradniuk, így az újonnan diagnosztizált megbetegedések szoros kontaktjai esetében a karantén vége 2020. február 19-nél későbbre tolódhat.

A jelentés .pdf formátumban INNEN letölthető.