orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Témáink » VRONY-RBK

A Veleszületett Rendellenességek Országos Felügyelete és Nyilvántartása (VRONY)

2015.06.15. Nyomtatás
Twitter

Az 50 éve folyamatosan működő regiszter a magzati kortól az élet során felismert veleszületett fejlődési rendellenességgel érintettek személyes és egészségügyi adatait gyűjti, statisztikai-epidemiológiai módszerekkel feldolgozza azokat és az eredményeket a megelőzés érdekében publikálja. A nyilvántartás működésének célja az egyes bejelentett fejlődési rendellenességek előfordulásának lehető legpontosabb felmérése, gyakoriságuk meghatározása és az esetleges rendellenesség halmozódások detektálása.

A bejelentett adatok olyan statisztikai elemzések lehetőségét teremtik meg, amelyek széleskörű tájékoztatást adnak a szakemberek és döntéshozók számára az érintettek számáról és a rendellenességek gyakoriságáról, segítséget adva ellátásuk tervezéséhez, állapotuk javításához és a jelentős ellátási költséggel bíró rendellenességek megelőzéséhez.

A VRONY munkája során kötelezően készített elemzések eredményei alapján megismerhető, hogy országosan hogyan változik a rendellenességek gyakorisága, a speciális ellátásra szorulók száma. A VRONY alapadatokat szolgáltat a terhesség alatti magzati és genetikai szűrések hatékonyságának felméréséhez, országos és területi elemzéséhez. A rendellenességek adatainak feldolgozásával a megelőzést segíti, így közvetve hozzájárul az orvosi-egészségügyi és szociális ellátás tervezéséhez.

A VRONY adatbázis, tudományos és ágazati adatszolgáltatások (WHO-HFA, ICBDSR, EUROCAT, KSH, OSAP), hazai és nemzetközi együttműködések, kutatások alapját képezi. A gyűjtött adatok alapján becsülhetővé válik a veleszületett rendellenességek incidencia és prevalencia értéke, területi és nemi megoszlása. Területi vagy időbeli halmozódás-gyanú észlelés estén egyéni felülvizsgálatot kezdeményez vagy célzott kóroki, ún. „Egyedi vizsgálatok” lehetőséget kínál az esetleges új keletű ártalmas tényezők detektálására, a teratogén tényezők beazonosítására, a megelőzés lehetőségeinek kidolgozására és ajánlások megfogalmazására.