orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Projektek » EFOP-1.8.1

Projekt bemutatása

2016.06.28. Nyomtatás
Twitter

Az EFOP-1.8.1-VEKOP-15-2016-00001. „Komplex népegészségügyi szűrések” című kiemelt projekt átfogó, hosszú távú célja a népegészségügyi programok hatékonyságának növelése mellett az, hogy csökkentse a szűrővizsgálatokkal megelőzhető halálozások kockázatát és ennek a tendenciának a kedvezőtlen irányát megváltoztassa. Közvetlen célkitűzés a lakosság egészségtudatosságának fejlesztése, beleértve a szűrővizsgálatokon való részvételi hajlandóságot, valamint a szűrővizsgálati rendszer felülvizsgálatát és annak korszerűsítését.

Egyik fontos cél a vastagbélszűrés országos kiterjesztése az 50-70 éves férfiak és nők számára Magyarország egész területén, amely várhatóan 2019-től a szűrési keretrendszer részeként beépül a folyamatos népegészségügyi szűrések közé.

A kiemelt projektnek további célkitűzése, hogy a 2018-as valamennyi, a méhnyakszűrés iránt elkötelezett védőnő képzésen való részvétel után alkalmas legyen önállóan méhnyakszűrést végezni, bekapcsolódva ezzel a szervezett méhnyakszűrés folyamatába, és javítva a körzetükben lakó 25-65 hölgyek számára a méhnyakszűrés elérhetőségét és hozzáférhetőségét.

Konkrét cél a népegészségügyi célú, célzott szűrővizsgálatok (emlőszűrés, méhnyakszűrés továbbá a vastagbélszűrés) továbbfejlesztése, a rendszer komplex (jogi, szakmai, financiális) újratervezése és újraszervezése, a szükséges kapacitások meghatározása a hatékonyság növelése mellett.

Ugyancsak a projekt konkrét feladata a népegészségügyi szempontból kiemelt fontosságú, működő vagy országos alkalmazásra esélyes szűrővizsgálatokról - hatásosság vizsgálatot, pilot programot és átfogó, egészséggazdasági vizsgálatot, javaslatot is tartalmazó - szakmai döntések támogatása, valamint a pilot melanóma- és a szájüregi szűrés megvalósítása a szűrésekkel kapcsolatos szakmai kritériumok alkalmazhatósága és országosan egységes kivitelezésének biztosítása.

A 2016. márciusában elindult kiemelt projekt tervezett megvalósítási időtartama 52 hónap, amely a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg 6,57 milliárd Ft európai uniós támogatás segítségével.