orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Projektek » KEOP-5.7.0/15-2015-0239

Befejeződött az AZ OTH „C”, ÉS „D” ÉPÜLETEINEK ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉSE

2015.12.02. Nyomtatás
Twitter

 

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal vagyonkezelésében lévő épületek energetikai korszerűsítése valósult meg a Környezet és Energia Operatív Program részeként, a Széchenyi 2020 program keretében, a KEOP-2015-5.7.0 „Középületek kiemelt jelentőségű épületenergetikai fejlesztése” című konstrukció részeként 150 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével.

Az Európai Parlament és a Tanács 2012/27/EU irányelve előírja az uniós tagállamok számára, hogy 2014–2020 között végső energiafogyasztásuk legalább 1,5 százalékának megfelelő új energiamegtakarítást kell elérniük évente, a 2013. január 1-jét megelőző három év átlagában. Az irányelv 5. cikke („közintézmények példamutató szerepe”) előírja azt is, hogy az államnak példamutató szerepet kell vállalnia, ezért a központi kormányzat tulajdonában és használatában lévő fűtött és/vagy hűtött épületek teljes alapterületre vetített 3 százalékát kell felújítania évenként.

A Nemzeti Épületenergetikai Stratégiáról szóló 1073/2015. (II. 25.) Korm. határozat szakmai iránymutatást ad a kívánatosnak vélt épület felújítások számszerűsítése tekintetében. Középületek esetén az energiahatékonyság növelésével tervezett megtakarítás 2020-ra 1,6 PJ, a felújítandó középületek száma
2 400 db. A kiemelt jelentőségű energiahatékonyság fokozására irányuló beruházások megvalósításával a KEOP-2015-5.7.0 konstrukció kb. 250 TJ energia megtakarításával járulhat hozzá a Nemzeti Épületenergetikai Stratégiában megfogalmazott célhoz.

A beruházás eredményeként megvalósult az Országos Tisztifőorvosi Hivatal „C” és „D” épületeinek homlokzati hőszigetelése és nyílászárócseréje, mellyel hatékonyabbá válik az épületek üzemeltetése és csökkenthető a felesleges energiafelhasználás.

A fejlesztéssel az Országos Tisztifőorvosi Hivatal energia-megtakarítási hatékonysága javul és így hozzájárul a Nemzeti Épületenergetikai Stratégiában és a Nemzeti Energia Stratégiában foglalt célok megvalósításához.

A projektről bővebb információt a www.antsz.hu oldalon olvashatnak.

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu