orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Projektek » KEOP-5.7.0/15-2015-0164

Az OSSKI épületeinek energetikai korszerűsítése

2015.11.06. Nyomtatás
Twitter

Az Országos Tisztifőorvosi HivataL (OTH) vagyonkezelésében lévő épületek energetikai korszerűsítése valósul meg a Környezet és Energia Operatív Program részeként, a Széchenyi 2020 program keretében, a KEOP-2015-5.7.0 „Középületek kiemelt jelentőségű épületenergetikai fejlesztése” című konstrukció részeként 136 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével.

Az Európai Parlament és a Tanács 2012/27/EU irányelve előírja az uniós tagállamok számára, hogy 2014–2020 között végső energiafogyasztásuk legalább 1,5 százalékának megfelelő új energia-megtakarítást kell elérniük évente, a 2013. január 1-jét megelőző három év átlagában. Az irányelv 5. cikke („közintézmények példamutató szerepe”) előírja azt is, hogy az államnak példamutató szerepet kell vállalnia, ezért a központi kormányzat tulajdonában és használatában lévő fűtött és/vagy hűtött épületek teljes alapterületre vetített 3 százalékát kell felújítania évenként.

A Nemzeti Épületenergetikai Stratégiáról szóló 1073/2015. (II. 25.) Korm. határozat szakmai iránymutatást ad a kívánatosnak vélt épület felújítások számszerűsítése tekintetében. Középületek esetén az energiahatékonyság növelésével tervezett megtakarítás 2020-ra 1,6 PJ, a felújítandó középületek száma
2 400 db. A kiemelt jelentőségű energiahatékonyság fokozására irányuló beruházások megvalósításával a KEOP-2015-5.7.0 konstrukció kb. 250 TJ energia megtakarításával járulhat hozzá a Nemzeti Épületenergetikai Stratégiában megfogalmazott célhoz.

A beruházás eredményeként megvalósul az Országos Tisztifőorvosi Hivatal vagyonkezelésében lévő, az Országos Közegészségügyi Központ Országos Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Igazgatósága (OSSKI) által használt épületek homlokzati hőszigetelése és nyílászárócseréje, mellyel hatékonyabbá válik az épületek üzemeltetése és csökkenthető a felesleges energiafelhasználás.

A fejlesztéssel elérhetővé válik, hogy az épületek energia-megtakarítási hatékonysága javuljon és így az Országos Tisztifőorvosi Hivatal hozzájáruljon a Nemzeti Épületenergetikai Stratégiában és a Nemzeti Energia Stratégiában foglalt célok megvalósításához.

A projektről bővebb információt a www.antsz.hu oldalon olvashatnak.

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu