orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Projektek » KEOP-5.7.0/15-2015-0164

Befejeződött az ORSZÁGOS KÖZEGÉSZSÉGÜGYI KÖZPONT ORSZÁGOS SUGÁRBIOLÓGIAI ÉS SUGÁREGÉSZSÉGÜGYI KUTATÓ IGAZGATÓSÁGA ÉPÜLETEINEK ÉPÜLETENERGETIKAI FEJLESZTÉSE

2015.12.02. Nyomtatás
Twitter

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) vagyonkezelésében lévő épületek energetikai korszerűsítése valósult meg a Környezet és Energia Operatív Program részeként, a Széchenyi 2020 program keretében, a KEOP-2015-5.7.0 „Középületek kiemelt jelentőségű épületenergetikai fejlesztése” című konstrukció részeként 136 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével.

Az Európai Parlament és a Tanács 2012/27/EU irányelve előírja az uniós tagállamok számára, hogy 2014–2020 között végsőenergia-fogyasztásuk legalább 1,5 százalékának megfelelő új energiamegtakarítást kell elérniük évente, a 2013. január 1-jét megelőző három év átlagában. Az irányelv 5. cikke („közintézmények példamutató szerepe”) előírja azt is, hogy az államnak példamutató szerepet kell vállalnia, ezért a központi kormányzat tulajdonában és használatában lévő fűtött és/vagy hűtött épületek teljes alapterületre vetített 3 százalékát kell felújítania évenként.

A Nemzeti Épületenergetikai Stratégiáról szóló 1073/2015. (II. 25.) Korm. határozat szakmai iránymutatást ad a kívánatosnak vélt épület felújítások számszerűsítése tekintetében. Középületek esetén az energiahatékonyság növelésével tervezett megtakarítás 2020-ra 1,6 PJ, a felújítandó középületek száma 2 400 db. A kiemelt jelentőségű energiahatékonyság fokozására irányuló beruházások megvalósításával a KEOP-2015-5.7.0 konstrukció kb. 250 TJ energia megtakarításával járulhat hozzá a Nemzeti Épületenergetikai Stratégiában megfogalmazott célhoz.

A beruházás eredményeként megvalósult az Országos Tisztifőorvosi Hivatal vagyonkezelésében lévő, az Országos Közegészségügyi Központ Országos Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Igazgatósága (OSSKI) által használt épületek homlokzati hőszigetelése és nyílászárócseréje, mellyel hatékonyabbá válik az épületek üzemeltetése és csökkenthető a felesleges energiafelhasználás.

A fejlesztéssel az épületek energia-megtakarítási hatékonysága javul és így az Országos Tisztifőorvosi Hivatal hozzájárul a Nemzeti Épületenergetikai Stratégiában és a Nemzeti Energia Stratégiában foglalt célok megvalósításához.

A projektről bővebb információt a www.antsz.hu oldalon olvashatnak.

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu