orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Országszerte több mint száz helyen végeznek ingyenes szűrővizsgálatot egész évben

2012.11.30. Nyomtatás
Twitter
Magyarországon az elmúlt huszonöt évben 333 halálesetért volt felelős az AIDS

Idén szeptember 30-ig összesen 33 új AIDS megbetegedést regisztráltak az Országos Epidemiológiai Központban, az első háromnegyed évben 166 új HIV-fertőzött került a nyilvántartásba. Ezek az értékek meghaladják az elmúlt évben bejelentett AIDS betegek, illetve HIV-fertőzöttek számát. Budapesten az Országos Epidemiológiai Központban ingyenes, anonim HIV szűrővizsgálatra egész évben lehet jelentkezni, emellett a fővárosban és több megyeszékhelyen tanácsadó pontok üzemelnek, az ingyenes vizsgálatot ezeken a helyeken is folyamatosan lehet kérni.

Az országban több helyen működnek úgynevezett HIV/AIDS Tanácsadók, ahol anonim, illetve önkéntes nevesített szűrővizsgálatokat is végeznek ingyenesen. Budapesten az Országos Epidemiológiai Központ is üzemeltet olyan ambulanciát, ahol tanácsadás mellett elvégzik az ingyenes HIV szűrővizsgálatot. A vérvételhez nem szükséges beutaló, az eredmény egy héten belül elkészül, de térítés ellenében akár 24 órán belül is rendelkezésre áll.

A HIV (emberi immunhiányt okozó, más néven humán immundeficiencia vírus) a fertőzött ember vérével, nemi váladékával, vért tartalmazó váladékaival, fertőzött vérrel szennyezett eszközökkel (pl. injekciós tű), valamint anyatejjel vihető át. Szexuális kapcsolat során, a nyálkahártyán keletkezett apró sérüléseken keresztül jut be a vírus a szervezetbe, mely a fertőzött partner nemi váladékában óriási mennyiségben található.

Az AIDS-et (szerzett immunhiányos betegség) okozó HIV vírus beépül az immunrendszer bizonyos sejtjeinek genetikai állományába. A fertőzést követő 4 héten belül, az esetek 50-90%-ában influenzára emlékeztető tünetek, kiütések, nyirokcsomó-megnagyobbodás, láz, ízületi és izomfájdalom léphet fel. Ezek a tünetek azonban néhány hét alatt maguktól, kezelés nélkül elmúlnak. Ugyanakkor a vírus az immunrendszer működését gyengítve az évek során szinte teljesen elpusztítja azt, így a HIV-fertőzötteknél kialakul az AIDS betegség. Az AIDS betegek halálát többek között különböző fertőzések, daganatos betegségek és az idegrendszer károsodása okozhatják. Az orvostudomány mai állása szerint már lehet lassítani a vírus szaporodását, így mérséklődik az immunrendszer károsodása és a beteg fertőzőképessége is csökken. Minél korábban ismerik fel a HIV-pozitivitást, annál előbb kezdhetik el a fertőzöttek kezelését, így nőhet a tünetmentesen leélt életévek száma.

Hazánkban az elmúlt öt évben évente 119 és 162 között alakult a regisztrált HIV-fertőzöttek száma, több mint háromnegyedük férfi. Az idei év első háromnegyed évében 166 új fertőzést regisztráltak, túlnyomó többségük homo- illetve biszexuális úton fertőződött. Egészségügyi ellátáshoz köthető fertőzés hazánkban már évek óta nem történt. A nyilvántartott HIV-pozitív személyek kétharmadát Budapesten illetve Pest megyében diagnosztizálták. Magyarországon 1987 és 2012. szeptember 30. között összesen 333-an haltak meg AIDS tünetegyüttes következtében.

Amennyiben úgy gondolja, hogy megfertőződhetett, forduljon orvoshoz! A tünetmentes fertőzött veszélyezteti nemi partnereit, házastársát, születendő gyermekeit. A kezeletlen fertőzés/betegség gyorsabban halad előre, növeli az orvosi beavatkozások számát.

További információk: http://www.oek.hu/oek.web?to=1429&nid=379&pid=1&lang=hun

ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály


Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu