orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Jóízű és változatos is lehet a diéta!

2012.12.08. Nyomtatás
Twitter
Hét betegségcsoport diétás igényeinek megfelelő étrend kidolgozásában vett részt az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet

Több éven át tartó munkával új, a rendszeres étkeztetésben is alkalmazható diétás étrend kifejlesztésében vett részt az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI). Több mint ezer étel elkészítési módját vizsgálták meg. Hét különböző betegségcsoportra dolgoztak ki olyan recepteket, amelyek segítségével biztosítható a rendszeres, diétás ebéd akár házhozszállítás keretében is.

A tapasztalatok szerint a betegek az egészségügyi intézményből távozva azt ugyan tudják, hogy mit nem fogyaszthatnak, illetve mi az, amiből csak kevesebbet ehetnek; viszont nincs megfelelő tudásuk arról, hogy a számukra ajánlott diétában a különböző komponensek hogyan csökkenthetők (pl. cukor, só) vagy növelhetők (pl. rost, omega 3 zsírsavak). Az érintetteknek általában arról sincs kellő ismeretük, mit fogyaszthatnak, hogyan juthatnak hozzá a szükséges alapanyagokhoz, és nem tudják, milyen konyhatechnológiai eljárásokkal, fűszerezéssel készíthetik el az ételeket a számukra megfelelő módon. Az OÉTI a Diétaotthonra Program keretében kidolgozta azt a protokollt, ami garantáltan biztosítja a diétás előírásoknak való megfelelést egy teljesen új területen. Az Intézettel együttműködő gasztronómusok gondoskodtak arról, hogy a program előírásainak betartása mellett jóízű és gazdag ételkínálatot nyújtsanak.

A többéves fejlesztőmunka kezdetén elsőként a legtöbbeket érintő betegségcsoportokat választották ki. A magyar lakosság 38%-a szenved valamilyen szív- és érrendszeri betegségben, 8,2%-a cukorbeteg, 3,6%-a daganatos beteg, a reflux betegek aránya elérheti akár a 20%-ot is, a köszvény előfordulása is 2%-körül mozog. Az adatok szerint az emberek 50%-a szív- és érrendszeri, 25%-uk daganatos betegségben hal meg.

Az OÉTI az ételeket megfeleltette az egészséges táplálkozásra vonatkozó ajánlásoknak, meghatározták a felhasználható alapanyagokat diéta típusokra bontva. Előtérbe helyezték a szezonálisan elérhető friss zöldségeket és gyümölcsöket, a teljes kiőrlésű gabonát, a sovány hús, és hal alapanyagok használatát. A diétás étrendekből kiiktatták a mesterséges ízfokozókat, amit zöldfűszerekkel helyettesítettek, jelentősen csökkentették az ételek sótartalmát és a munka végén ehhez rendelték hozzá a kímélő konyhatechnológiát. Így érték el, hogy változatos ételekhez jussanak, melyek megtartják kedvező élettani hatásukat.

Az Intézet munkatársai több mint ezer étel receptúráját vizsgálták meg, és részt vettek az ételek kóstolásán is. A Diétaotthonra Program része a folyamatos utóellenőrzés is, ugyanis életbevágóan fontos, hogy a nagyszámú érintett olyan ételekhez jusson, ami teljes mértékben megfelel a szigorú előírásoknak. Ezen szigorú előírások indokolták a hosszadalmas előkészítő-fejlesztő munkát is.

Az újragondolt diéta az onkológiai, cukorbeteg, szív- és érrendszeri, köszvényes, lisztérzékeny, epe és reflux betegségben érintettek számára Budapesten házhozszállítás keretében már most több kerületben elérhető, a rendszer kiterjesztése folyamatban van.

A betegségek 80%-a esetén mutatható ki közvetlen, vagy közvetett kapcsolat a kialakulás és a helytelen táplálkozás között. Míg az Európai Unió 27 tagállamában a születéskor várható élettartam a nőknél átlagosan 83 év, a férfiaknál 77 év, addig Magyarországon ez a szám 78 illetve 70 év. Szomorú tény, hogy utolsó éveinket szintén nagyobb arányban töltjük betegen, mint európai társaink – a férfiak 8, míg a nők 10 évet –, ami többek között a megfelelő táplálkozással is javítható lenne.

Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet
ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu