orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Küszöbön az influenza: 14 európai ország számolt be szórványosan előforduló járványokról

2012.12.17. Nyomtatás
Twitter
Még mindig nem késő kérni a védőoltást!

Összességében még alacsony az influenza aktivitása a kontinensen. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) legfrissebb összesítése szerint azonban már 14 európai államból jelentettek kisebb, egymástól elszigetelt influenzajárványokat, Angliában pedig helyi járványok is kialakultak. Az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz forduló betegektől vett légúti minták laboratóriumi vizsgálata során a kimutatott influenzavírusok előfordulása folyamatosan növekszik a figyelőszolgálat őszi indulása óta. Mindez azt jelzi, hogy közeledik az influenzaszezon, de még nem késő kérni a védőoltást.

Az influenzát komolyan kell venni: a statisztikai adatok szerint évente az európai lakosság átlagosan 10 százaléka megfertőződik, és több százezer ember szorul kórházi ellátásra az influenzával összefüggésbe hozható megbetegedések miatt. A legveszélyeztetettebb csoportba tartoznak a kisgyermekek, az idősebb korosztályok és a krónikus betegségben szenvedők, de akár tökéletesen egészséges embereknél is kialakulhatnak súlyos szövődmények, mint például tüdő-, szívizom-, vagy agyvelőgyulladás. Az influenza esetenként akár halálhoz is vezethet.

Az influenza elleni védekezés leghatékonyabb és legegyszerűbb módja a védőoltás, amellyel nem csak magunkat óvhatjuk meg a fertőzéstől, hanem a környezetünkben élőket is. Az ECDC legfrissebb jelentése szerint a betegek légúti mintáiból eddig kimutatott influenzavírusok megfelelnek a 2012-13-as szezonra gyártott vakcinában található törzseknek. Ez azt jelenti, hogy a védőoltás előre láthatóan magas szintű védelmet nyújt a közeledő influenzajárvány ellen.

Az idei szezonban 1.300.000 adag térítésmentes vakcina áll az influenza súlyos szövődményei szempontjából magas kockázatúak rendelkezésére. A jogosultak köre megegyezik a múlt évivel, sőt egy új oltóanyagnak köszönhetően a vérzékenységben szenvedők is részesülhetnek térítésmentes influenza elleni védőoltásban. Az influenza elleni oltóanyagot a háziorvostól illetve a házi gyermekorvostól kell kérni. Gyógyszertári forgalomban – orvosi rendelvényre – ebben a szezonban is többféle készítmény kapható, így az oltás által nyújtott védelmet azok is élvezhetik, akik nem jogosultak a térítésmentes vakcinára.

A magyarországi influenza figyelőszolgálat hetente frissülő adatai megtalálhatók az Országos Epidemiológiai Központ és az ÁNTSZ honlapján is a www.oek.hu és a www.antsz.hu címeken. Az európai helyzetképről – a múlt szezonhoz hasonlóan – az ÁNTSZ hivatalos Facebook oldalán adunk folyamatos tájékoztatást.

ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu