orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Befejezte működését a 2010/2011-es influenza szezon figyelőszolgálata

2011.05.26. Nyomtatás
Twitter

A 2010/11-es szezonban a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok a május 16-22. közötti héten jelentették utoljára a klinikai adatokat. A becslések szerint a múlt héten kb. 1200 fő kereste fel háziorvosát influenzás panaszokkal.

Az országos adatok szerint a betegek 20,5%-a 15 éven aluli gyermek, 40,3%-a a 15- 34 éves korcsoportba tartozó fiatal felnőtt volt, 27,0% a 35-59 évesek, 12,2% pedig a 60 évesek vagy annál idősebbek közül került ki.

A kórházi influenzajelentő szolgálat adatai szerint a 20. naptári héten az influenza, illetve influenzaszerű megbetegedés miatt egyetlen beteg sem igényelt kórházi ápolást.

Az influenza megbetegedéssel összefüggésbe hozható halálesetek száma nem változott az előző héthez viszonyítva: a jelenlegi szezonban 2011. május 15-ig az ÁNTSZ számára ismertté vált 89 elhunyt személy közül 85 betegnél az influenza A(H1N1)2009 vírus, 4 betegnél az influenza B vírus kóroki szerepét igazolták az elvégzett virológiai vizsgálatok.

A 2011. év 20. hetében 4 influenza-gyanús betegtől származó minta érkezett a virológiai laboratóriumokba az előző heti 13-mal szemben. A 4 vizsgálati anyag virológiai vizsgálata során egy esetben sem igazolták az influenzavírus jelenlétét.

A klinikai és a virológiai adatok értékelése alapján megállapítható, hogy Magyarországon a szezon végére, a 20. héten az influenzaszerű megbetegedések becsült száma jellemzően igen alacsony volt. Laboratóriumi vizsgálattal igazolt influenzás megbetegedést ezen a héten sem regisztráltak.

Országos Epidemiológiai Központ
ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu