orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Felkészülés az egybefüggő munkaszüneti napokra: az átlagosnál nagyobb terhelés várható a sürgősségi betegellátásban

2012.12.22. Nyomtatás
Twitter
Az országos tisztifőorvos az ügyelet körültekintő megszervezésére kérte a kórházak vezetőit

Levélben kérte az ügyeleti rend körültekintő megszervezésére a hazai kórházak vezetőit az országos tisztifőorvos, hogy a betegellátás a több napos ünnepek, illetve az egybefüggő munkaszüneti napok ideje alatt is biztonságos legyen. Mindez része annak a kormányzati szinten koordinált intézkedéssorozatnak, amelynek egyik elemeként az egészségügy is felkészült a téli időszakra.

A 2012 év végi több napos ünnepek, illetve a munkaszüneti napok a fekvőbeteg szakellátást nyújtó egészségügyi szolgáltatók számára az ügyeleti ellátás tekintetében várhatóan az átlagosnál nagyobb terhet jelentenek majd. A hatályos jogszabályok szerint a sürgősségi betegellátást, betegfelügyeletet úgy kell megszervezni, hogy az ellátás az év minden napján egységes színvonalon, folyamatosan elérhető legyen a lakosság számára. A fekvőbeteg szakellátást nyújtó szolgáltatók főigazgatóinak küldött levelében az országos tisztifőorvos felhívta a figyelmet arra, hogy a kijelölt ügyeleti helyszíneken az ellátást a kellő tapasztalattal rendelkező orvosok bevonásával szervezzék meg, hogy a két egymást követő négynapos ünnep, illetve szabadnapok idején is zavartalan legyen a biztonságos betegellátás.

Fontos megjegyezni, hogy a háziorvosi ügyeletek illetve a mentőszolgálat a beutalási rendről megfelelő információkkal rendelkezik. Emellett a fekvőbeteg ellátók ügyeleti rendjéről a lakosság közvetlenül is tájékozódhat az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat honlapján keresztül a www.antsz.hu címen a „Területi ellátási kötelezettség” menüpont alatt, illetve a http://84.206.43.26:7080/ellatas/xtek/ címen.

Az ÁNTSZ internetes oldala az „Ügyelet” menüpontban további hasznos információkkal is szolgál, így például az ügyeletes gyógyszertárak listája és a fővárosi / megyei kormányhivatalok népegészségügyi szakigazgatási szerveinek elérhetőségei is megtalálhatók itt.

A legfontosabb tudnivalókat dr. Ladányi Márta, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal
Igazgatási Főosztályának főosztályvezetője foglalja össze
szabadon felhasználható, beágyazható videónkban:
http://youtu.be/yygqHkVPkxQ

Országos Tisztifőorvosi Hivatal Igazgatási Főosztály
ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu