orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Amit az étrend-kiegészítők forgalomba hozataláról tudni kell

2013.04.02. Nyomtatás
Twitter
Háttéranyag

Az étrend-kiegészítőkről szóló Európai uniós irányelvnek megfelelően hazánk 2004-es csatlakozásával együtt megszűnt az előzetes, kötelező engedélyezés és helyette életbe lépett az ún. bejelentési (notifikáció) kötelezettség, ami nem jelent mást, mint az étrend-kiegészítő készítmények címkéjének és adatlapjának benyújtását az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézethez (OÉTI). A gyártói felelősség alapján a készítmény az OÉTI-nél történő bejelentéssel egy időben a piacra helyezhető.

Az étrend-kiegészítők esetében az OÉTI a benyújtott dokumentumok alapján valamennyi készítmény összetételét áttanulmányozza és a rendelkezésre álló szakirodalmi adatok, valamint egyéb, jogszabályokban előírt szempontok alapján értékeli a potenciális egészségkárosító hatásokat, valamint a termék jelölését – elsősorban a tápanyag-összetételre és egészségre vonatkozó állítások kapcsán – majd megállapításairól értesíti a bejelentőt és az Országos Tisztifőorvosi Hivatalt (OTH) is.

A közegészségügyi szempontból veszélyesnek ítélt, a fogyasztót súlyosan félrevezető állítással, vagy terápiás hatással ellátott termékek forgalmazását a fővárosi és megyei kormányhivatalok járási népegészségügyi intézetei jogosultak megtiltani, illetve felfüggeszteni.

2004. május 1. és 2012. december hónap között bejelentett étrend-kiegészítők száma több mint 10.000, melynek éves megoszlása az alábbi:

Évszám:

2004

2005

2006

2007

2008

2009

2010

2011

2012

 

Bejelentett

étrend-kiegészítők (db)

150

415

812

921

1344

1744

1469

1594

1519

Kifogásolt termékek (db)

1

-

43

152

189

249

81

148

295

A kifogások között az alábbiak szerepeltek:

· Potenciálisan, vagy bizonyítottan egészségkárosító összetevő

- Mérgező anyag (vegyület, növény, gyógyszerhatóanyag, stb.)

· Fiziológiás folyamatokat (homeosztázist) szignifikánsan megváltoztató anyag (immun-, hormon-, ideg-, keringési-, kiválasztási, reprodukciós rendszerre ható anyagok)

· Nem engedélyezett összetevő (új élelmiszer)

· Nem engedélyezett vitamin/ásványi-anyag forma

· Gyógynövény a terápiás dózis fölött

· Termékspecifikus egészségre vonatkozó állítások

· A rendeletben előírt egészségre vonatkozó állításoknak nem megfelelő állítások.

A járási népegészségügyi intézetek 2012. évben összesen 1352 étrend-kiegészítő készítmény ellenőrzését végezték el. A piacról kivont étrend-kiegészítők száma 2012. évben 63 darab volt. Ebből megelőző határozat 55 darab.

Piacról történő kivonás oka az esetek egy részében új élelmiszer összetétel, amely közösségi szinten nem került engedélyezésre. Néhány esetben a készítmény gyógyszer-hatóanyagot tartalmazott. Előfordult olyan is, hogy a készítmény összetétele nem volt meghatározható, vagy veszélyes komponenst tartalmazott (pl. az összetevő szerepelt a tiltott felhasználású gyógynövények listáján, ún. negatív lista), ezért a fogyasztók egészségének védelme érdekében közegészségügyi kockázat miatt történt megelőző intézkedés.

Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet
ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály