orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Gyermeknaptól gyermeknapig: Országos kampány gyermekeink biztonságáért

2013.05.25. Nyomtatás
Twitter

A gyermek- és ifjúkorúak halálozásában a vezető szerep a baleseteké, ezen okból több gyermek és fiatal veszti életét, mint betegség következtében. A tragikus kimenetelű balesetek nagy része elkerülhető lenne megfelelő előrelátással, helyes neveléssel, biztonsági berendezések, eszközök használatával.

A Nemzeti Gyermek- és Ifjúságbiztonsági Akcióterv a 0-24 éves korosztály véletlen balesetek miatt bekövetkező halálozásának csökkentését tűzi ki célul 2010-2019 között. Ezen belül különösen kiemelendő terület az otthonok biztonsága, hiszen a legveszélyeztetettebb korcsoportban, a kisdedek körében a balesetek döntő többsége otthon vagy a ház környékén következik be, de a kisiskolás és a serdülő korcsoportban is mintegy 25-30 százalékban itt történnek a balesetek.

Gyermekeink egészségének megóvása érdekében néhány szabályt folyamatosan figyelembe kell vennünk. A biztonság érték. Okosan tanítsuk gyermekünket önállóságra. Ismertessük meg gyermekeiket az otthoni veszélyforrásokkal. Balesetekben hal meg a legtöbb gyerek. Legyünk mindig előrelátóak, előzzük meg a baleseteket! Kisgyermeket soha ne hagyjunk felügyelet nélkül! Különösen legyünk óvatosak az otthoni veszélyforrásokkal (pl. konnektor, elektromos eszközök, gyúlékony anyagok, kerti medence, létra stb.). A forrázás, füstmérgezés, áramütés biztonsági berendezések, eszközök használatával megelőzhető. A gyermek szaladgálás, játszás közben semmit ne egyen!

A Nemzeti Gyermek- és Ifjúságbiztonsági Akcióterv otthonbiztonsági, balesetmegelőzési alprojektjének időtartama egy év, „Gyermeknaptól gyermeknapig” tart és a gyermekrajz pályázat díjátadó ünnepségével veszi kezdetét. A kampány meghirdetője, az Országos Gyermekegészségügyi Intézet indításként ugyanis a 6-14 éves korosztályt szólította meg, országos rajzversenyt hirdetve körükben, hogy színekkel fogalmazzák meg, mit is gondolnak ők a biztonságos otthonról. A pályázatra határidőre beérkezett 285 pályamű közül 12 alkotó értékes jutalomban részesült.

A rendezvénysorozat legfőbb célja, hogy felhívja a figyelmet a gyermekkori balesetek megelőzésének fontosságára, az ezzel kapcsolatos ismeretekre. Az OGYEI honlapján (www.ogyei.hu) a balesetmegelőzéssel kapcsolatosan sok hasznos információt találnak a felnőttek és a gyermekek egyaránt.

Országos Gyermekegészségügyi Intézet
ÁNTSZ OTH Kommunikációs Főosztály

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu