orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Árvíz a Dunán: három településen csak forralva ajánlott fogyasztani a vezetékes ivóvizet

2013.06.07. Nyomtatás
Twitter
Száznál is több közegészségügyi és járványügyi szakember vesz részt a védekezésben

A vezetékes ivóvíz fogyasztása csak forralás után ajánlott három Komárom-Esztergom illetve Pest megyei településen péntek estétől, az érintett falvakban a biztonságos ivóvízellátást zacskós vízzel segítik. A helyi vízszolgáltató arról tájékoztatta az egészségügyi hatóságot, hogy a dunai árhullám miatt a vízminőség romlása várható – ezért van szükség a megelőző intézkedésre. A dunai árvízzel érintett 7 megyében összesen több mint száz tisztiorvos, közegészségügyi-járványügyi felügyelő, laboratóriumi munkatárs, biológus vesz részt a védekezési feladatokban. Munkájukhoz az Országos Tisztifőorvosi Hivatal nyújt szakmai támogatást.

Dömös, Pilismarót és Dobogókő településeken a csapvízből csak forralást követően javasolt fogyasztani, emellett a falvakban zacskós vizet osztanak, amelyet a vízszolgáltató biztosít. Elképzelhető, hogy szombaton hasonló intézkedésre lesz szükség Almásfüzitőn is. Neszmélyen problémát okozhat, hogy 800 centiméteres vízállás felett meg kell szüntetni a vízszolgáltatást biztosító létesítmény áramellátását, mivel a kapcsolószekrényt eléri az árvíz – a hatóságok erre az eshetőségre is felkészültek. Az árvízzel érintett további  településeken a vezetékes ivóvízellátás jelenleg zavartalan. A rendkívüli árhullám miatt a veszélyeztetett területeken folyamatos a vezetékes ivóvízellátás felügyelete. Több helyen megemelték a vízhez adagolt klór mennyiségét. Aki a csapvizet emiatt kellemetlen szagúnak érzik, forralással a jelenséget megszűntetheti.

A megyei, fővárosi kormányhivatalok népegészségügyi intézeteinek jelentése szerint a fekvő- és járóbeteg, illetve a háziorvosi ellátás minden településen biztosított. Ennek érdekében több helyen átmenetileg módosították az ellátási területeket. Esztergomban és Komáromban az árvíz miatt több gyógyszertárat bezártak, Komáromban a gyógyszertári ügyeletet emiatt június 7-én a Mentha Patika (Komárom, Jedlik Ányos u. 12.) látja el. Komáromban felkészültek a Selye János Kórház esetleges kitelepítésére is.

A népegészségügyi szakigazgatási szervek már most felhívták az érintett önkormányzatok figyelmét arra, hogy készüljenek fel a szúnyogirtásra: vegyék fel a kapcsolatot azokkal a vállalkozásokkal, amelyeket az árhullám levonulása után megbízhatnak a feladat végrehajtásával.

Budapesten külön készülnek arra a helyzetre, ha nagy számban kellene a veszélyeztetett területen élők elhelyezéséről gondoskodni. A befogadóhelyek közegészségügyi ellenőrzése befejeződött, ha szükség lesz rá, működés közben is folyamatosan vizsgálják majd a tisztálkodási lehetőségeket, a szociális helyiségek higiénés állapotát, a szemétszállítást, a takarítást, a megfelelő ivóvízellátást és az étkeztetés helyzetét, továbbá szervezik a befogadóhelyeken tartózkodók egészségügyi ellátását is.

A rendkívüli dunai árhullámra a folyó alsó szakaszán is készülnek a közegészségügyi, járványügyi szakemberek. Bács-Kiskun, Fejér, Tolna és Baranya megyékben is felmérték azokat a vízműveket, amelyeket az árvíz veszélyeztethet. Elkészítették a szülés előtt álló kismamák és az állandó orvosi kezelésre szorulók címlistáját, továbbá áttekintették az akutális járványügyi helyzetet is, amely jónak mondható, így ebben a tekintetben jelenleg nincs szükség külön intézkedésre.

Az ÁNTSZ ismételten hangsúlyozza, hogy árvíz idején kiemelten kell figyelni az általános higiénés szabályok fokozott betartására. Fontos a rendszeres, szappanos kézmosás és/vagy a különböző kézfertőtlenítő készítmények, kendők használata, különösen evés, adott esetben cigarettázás előtt. Soha ne nyúljunk piszkos kézzel a szemünkhöz, a szánkhoz. A sebeket minél előbb, megfelelően el kell látni, hogy ezzel is csökkentsük a fertőzésveszélyt. Különösen fontos mindez a védekezésben részt vevőknél! A szülők figyelmét felhívjuk, hogy gyermeküket az árvízzel elöntött részeken még a sekély vízben se engedjék játszani, pancsolni, mert a víz fertőző források közvetítője lehet!

További hasznos információk:
https://www.antsz.hu/felso_menu/sajtoszoba/sajtokozlemenyek/antsz_sajtokozlemenyek/aktualis_ar_es_belviz

ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály