orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Árvíz a Dunán: a védekezés közegészségügyi-járványügyi biztosítása megfelelő

2013.06.09. Nyomtatás
Twitter
Megkezdődött a helyreállítással összefüggő feladatok előkészítése

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) folyamatosan működő, 24 órás központi ügyelete továbbra is megerősített szolgálatot ad, az árvízi védekezést segítő ideiglenes munkacsoport készenlétben áll arra, hogy szükség esetén az (OTH) Veszélyhelyzet Kezelési Központjában folyamatos tevékenységre térjen át. Az árvízzel érintett megyék népegészségügyi szakigazgatási szerveit a szakmai feladatok ellátásában az OTH teljes körűen segíti, ezzel is biztosítva az adminisztrációs munka gyorsítását, gördülékennyé tételét. Az ÁNTSZ országos intézetei, így az Országos Epidemiológiai Központ, az Országos Környezetegészségügyi Intézet, az Országos Kémiai Biztonsági Intézet, valamint az Országos "Frédéric Joliot-Curie" Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet is emelt szintű készültséggel működnek, szükség szerint vesznek részt a szakmai feladatok megoldásában.

A Megyei Kormányhivatalok Népegészségügyi Szakigazgatási Szervei és a Járási Népegészségügyi Intézetek munkatársai a megyei, illetve helyi Védelmi Bizottságok munkájában részt vesznek, illetékességi területükön a katasztrófa egészségügyi ellátás jogszabályokban rögzített előírásai szerint, a tevékenységeket az egészségügyi ellátó rendszer teljes vertikumában szervezik, irányítják, koordinálják és végzik. A védekezési munkákkal párhuzamosan megkezdődött az árvíz utáni helyreállítási időszakára vonatkozó feladatok előkészítése is.

Jelenleg mindenhol biztosított a fekvő-, a járóbeteg- és a háziorvosi ellátás. A Dunakanyar háziorvosi és gyógyszertári ügyeleti ellátásának átszervezése már korábban megtörtént, és hasonló intézkedésre volt szükség Tahitótfaluban valamint Szigetszentmiklós-Lakihegy városrészen. A Komáromi Sellye János Kórház esetleges kitelepítésének végrehajtására továbbra is készen állnak, ha szükségessé válna, 2 órán belül végrehajtható a művelet.

A járványügyi helyzet a védekezés minden szakaszán jelenleg stabil. Járványveszély kialakulására utaló jelek eddig még nincsenek. Az ÁNTSZ továbbra is mindenkit kér az általános higiénés szabályok fokozott betartására. A védvonalakon dolgozók figyelmét külön is felhívjuk arra, hogy a munkavégzés során felhevült testet a megáradt folyó vizével hűsíteni tilos! A víz fertőző források közvetítője lehet, a kézről szájon át, illetve a nyálkahártyákon keresztül (pl. szemet megdörzsölve) nagyon könnyen kerülhetnek olyan kórokozók a szervezetbe, amelyek bél- és gyomorrendszeri panaszokat okozhatnak. A szülők számára különösen fontos, hogy gyermekeiket ne engedjék az árvízzel elöntött sekély részeken a vízben játszani, pancsolni.

További hasznos információk:
https://www.antsz.hu/felso_menu/sajtoszoba/sajtokozlemenyek/antsz_sajtokozlemenyek/aktualis_ar_es_belviz

ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály

 

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu