orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Van-e kockázata a tetoválásnak? Melyek a leggyakoribb mérgezések?

2013.06.26. Nyomtatás
Twitter
Kémiai biztonságról az EFOTT-on

A mérgezéses esetek húsz százaléka hazánkban a 15-24 éves korosztályt érinti. Az Országos Kémiai Biztonsági Intézet ezért úgy döntött, hogy közel viszi az információkat a fiatalokhoz, így az idén harmadik alkalommal vesznek részt az EFOTT Fesztiválon. A Civil Tér programjai között olyan kvízjátékok, információk is elérhetők, amelyek segíthetnek megelőzni a mérgezéses eseteket, illetve olyan veszélyekre is felhívják a figyelmet, amelyek például a tetováláshoz kapcsolódnak.

A statisztikai adatok alapján a leggyakrabban gyógyszerek okoznak mérgezést, 2012-ben az összes mérgezéses eset közel kétharmada ilyen volt. A második helyen az alkohol áll, ezt követik sorrendben az ipari és háztartási szerek, a kábítószerek, valamint a növényvédő szerek. Több mint 3500 olyan mérgezéses eset történt tavaly hazánkban, ami a 15-24 éves korosztályt érintette. Miközben ennek döntő része – sajnálatos módon – szándékosan következik be, jelentős számban vannak olyan mérgezések is, amelyek véletlenszerűek, kis körültekintéssel megelőzhetők lettek volna.

Az Országos Kémiai Biztonsági Intézet (OKBI) az EFOTT Fesztiválon többek között éppen arra hívja fel a figyelmet, hogy milyen jelzéseket kell figyelni például a háztartási tisztítószerek csomagolásán. A jelenleg használt narancs-fekete piktogramokat folyamatosan cserélik le, az új előírás szerint 2017-ig minden terméken egy hegyére állított piros négyzet jelenik meg, a keretben fehér alapon fekete szimbólummal. Az uniós szabályozás mögött egy új, az eddiginél szigorúbb osztályozási követelményt is bevezetnek. Fontos tehát, hogy minél többen tudják: az eddig megszokott jeleket milyenek váltják fel, és tisztában legyenek azok jelentésével.

A Civil Téren felállított standon a különböző mérgező növények, illetve a droghasználat veszélyeire is felhívják a figyelmet, emellett arról is lehet tájékozódni, hogy mire kell figyelni, ha valaki tetoválást szeretne. Kevesen tudják például, hogy az erre használt festékanyagok nagy része nem növényi eredetű. A szalonokban elsősorban fémvegyületeket és az úgynevezett szénfeketét alkalmazzák. A felhasznált pigmentek egy része az autóiparban és az írószerek gyártásában is használt festékanyag. Mindezek akár allergiás reakciókat, bőrelváltozásokat is okozhatnak.

Az OKBI munkatársai az EFOTT-on számos játékkal (memory, twister, tabu, kvíz) várják a fiatalokat, illetve arra is kitérnek, hogy mi a teendő mérgezés vagy annak gyanúja esetén, és hová fordulhatnak segítségért.

További információk:

http://echa.europa.eu/hu/clp-quiz
http://www.okbi.hu/images/OKBI/kiadvanyok/tetovalaskonyv.pdf

Országos Kémiai Biztonsági Intézet
ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály

 

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu