orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Egy átlagos napon az európai kórházakban minden 18. beteget egészségügyi ellátással összefüggő fertőzés miatt kezelnek

2013.07.09. Nyomtatás
Twitter

Az ECDC a napokban közölte az első, európai kórházakban végzett, egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések adatait, illetve az egy adott pillanatra vonatkozó antibiotikum felhasználás eredményeit tartalmazó jelentését. E felmérés eredményei alapján az ECDC úgy becsüli, hogy az európai kórházakban bármely adott napon átlagosan minden 18. pácienst valamilyen egészségügyi ellátással összefüggő fertőzés miatt kezelnek. A jelentés bemutatja a leggyakoribb fertőzések adatait, a leggyakoribb kórokozókat, és azt hogy milyen gyakran alkalmaznak antimikrobiális szereket e fertőzések kezelésére, valamint adatokat közöl a kórházi fertőzések megelőzését szolgáló struktúráról és eljárásokról. Az úgynevezett európai pont prevalencia vizsgálatban 30 európai ország több mint 1.000 kórháza vett részt.

Marc Sprenger, az ECDC igazgatója kijelentette: “A vizsgálat megerősíti, hogy az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések jelentős közegészségügyi problémát, fenyegetést jelentenek az európai páciensekre: az ECDC becslése szerint az európai kórházakban egy adott pillanatban mintegy 80.000 pácienst, vagyis minden tizennyolcadik beteget valamilyen egészségügyi ellátással összefüggő fertőzéssel kezelnek”. Összességében az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések körülbelül 3,2 millió pácienst érintenek évente.

Az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések előfordulása azon betegek között volt a legmagasabb, akik intenzív osztályos kezelést igényeltek; 19,5%-uk kapott valamilyen egészségügyi ellátással összefüggő fertőzést. Összesen 15.000 egészségügyi ellátással összefüggő fertőzést regisztráltak, ezek közül a leggyakoribbak a légzőszerveket érintő (tüdőgyulladás: 19,4%, alsó légúti fertőzés: 4,1%), a műtéti (19,5%) és a húgyuti (19,0%) fertőzések voltak.

A vizsgálat megerősíti, hogy a betegek jelentős része antibiotikum kezelésben részesül kórházi tartózkodása alatt. Az ECDC becslése szerint az európai kórházakban, bármely napon több mint 400.000 páciens, vagyis minden harmadik beteg legalább egy antibiotikumot szed.

Az európai vizsgálatban hazánk is részt vett, a friss hazai adatokat az Országos Epidemiológiai Központ jelenleg elemzi, a magyarországi helyzetről az összesítés elkészülte után részletes tájékoztatást adnunk.

A teljes jelentés a következő linken tekinthető meg:

- ECDC Antimicrobial Resistance and Healthcare-associated Infections programme

- Protocol: Point prevalence survey of healthcare-associated infections and antimicrobial use in European acute care hospitals

- European Antimicrobial Resistance Surveillance Network (EARS-Net)

- European Surveillance of Antimicrobial Consumption Network (ESAC-Net)

Interaktív adatbázis linkje:

- European Antibiotic Awareness Day

- Systematic review and evidence-based guidance on perioperative antibiotic prophylaxis

- Council Recommendation of 9 June 2009 on patient safety, including the prevention and control of healthcare associated infections (2009/C 151/01)

ECDC sajtóiroda

Tel: +46 (0)8 58 60 16 78

Email: press@ecdc.europa.eu

The European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) is an EU agency tasked with identifying assessing and communicating threats to human health posed by infectious diseases.
It supports the work of public health authorities in the EU and EEA/EEA Member States.

 

A szerkesztett fordítás
az Országos Epidemiológiai Központban (Kórházi Járványügyi Osztály) készült.

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu