orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Kezdődik a parlagfűszezon

2013.08.02. Nyomtatás
Twitter

A parlagfű pollenszemei az idén július elején jelentek meg először a pollencsapdákban az Országos Környezetegészségügyi Intézet Aerobiológiai Monitorozási Hálózatának adatai szerint. Az elmúlt napokban pedig már egyre gyakrabban fordult elő, hogy egyes állomásokon a tüneteket okozó szint határértékét is átlépte a parlagfű pollenkoncentrációja. A parlagfű pollenszezon elkezdődött, két héten belül az ország egész területén megkezdődik a virágzás.

A parlagfű pollenszemeit az idén július elejétől már az állomások többségénél regisztrálták az Aerobiológiai Hálózat adatai alapján. A száraz, meleg júliusi időjárás következtében a hónap végére a parlagfű pollenkoncentrációja szórványosan, egy-egy napon elérte a tüneteket okozó koncentrációt is. Az időjárás előrejelzés alapján augusztus elején hasonlóan meleg, száraz idő várható, így augusztus közepére országszerte tüneteket okozhat a parlagfű virágpora. A szezon tetőzése az előző évek tapasztalatai alapján augusztus utolsó, illetve szeptember első hetében várható.

A parlagfű pollenszezon alakulásában az időjárás meghatározó. Májusban a parlagfű növekedéséhez csapadékra van szükség, a virágzás időszakában viszont a hosszú, esős időszak kimoshatja a levegőből a pollenszemeket, ezzel időlegesen csökkentve a pollenterhelést. A pollenszórás az eső után ismét felerősödik. A tartós szárazság magas hőmérséklettel párosulva a növényzet kiszáradásához és a pollenterhelés csökkenéséhez vezet.

2012-ben a nyár az előző évinél is szárazabb és melegebb volt: júliusban sem esett sok csapadék, a maximum hőmérséklet pedig már áprilisban meghaladta a 30 fokot, majd a nyár nagy részében is e fölött alakult. Mindez az előző két évhez képest erősen csökkentette a parlagfű pollenterhelést.

Idén május és június hónap is hidegebb és esősebb, július azonban jelentősen szárazabb és melegebb volt mint 2012-ben. Összesítve a szezon most a tavalyinál kissé előrébb tart, azonban ha az idén is aszályos, meleg lesz a nyár hátralévő része, akkor az előző évhez hasonló, alacsonyabb pollenterhelés várható.

A parlagfűszezonban az allergiás betegek nagy száma miatt nagyon fontos a lakosság folyamatos tájékoztatása az aktuális parlagfű helyzetről.  Ennek érdekében idén is naponta frissítjük honlapunkat (oki.antsz.hu) több város – köztük Budapest, Miskolc, Pécs, Zalaegerszeg és az idén először Szeged – aktuális pollen adataival. Augusztus elején indítjuk a Parlagfű Pollen Riasztási Rendszert (PPRR) is, mely minden héten szerdán teljes országos parlagfű jelentést tesz közzé. A jelentés tartalmaz egy átfogó szöveges elemzést, a napi országos átlagértékeket mutató grafikont és a parlagfű pollen területi eloszlását mutató hiteles térképet. A színes térkép az Aerobiológiai Hálózat állomásain mért heti átlagkoncentráció értékeket sorolja kategóriákba, melyekhez a jelmagyarázatban megadottak szerinti egészségügyi hatások társíthatók.

A hivatalos oldal mellett a nyilvános oldalak adta lehetőséget kiaknázva idén is igyekszünk szélesebb vagy más csoporthoz is eljuttatni jelentéseinket, így a www.facebook.com/tisztiorvos oldalon továbbra is közzé tesszük a jelentéseket.

Szabadon felhasználható videónk a Parlagfű Pollen Riasztási Rendszerről (PPRR):
http://youtu.be/ubuF1Qave_M

Országos Környezetegészségügyi Intézet
ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály