orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

A kánikulában gyorsabban érnek a gyümölcsök: óvatosan a permetszerekkel!

2013.08.06. Nyomtatás
Twitter
Emelkedik a növényvédőszerrel történt mérgezések száma

A napok, hetek óta tartó kánikula meggyorsítja a rendszerint késő nyáron, ősszel érő gyümölcsök, zöldségfélék beérését. Különösen fontos ilyenkor, hogy permetezéskor megfelelő figyelmet fordítsunk a használati utasítás, munka- és egészségvédelmi előírások betartására. Hazánkban idén eddig 84, növényvédőszerrel történt mérgezési esetet jelentettek be, ebből 3 végződött halállal.

Azok a gazdák, akik a szüretelés előtti utolsó hetekben permetezéssel kívánják megóvni növényeiket a kártevőktől, ne felejtsék, hogy a növényvédőszerek különböző erősségű mérgek. Az érésben lévő haszonnövények permetezését követően akkor is be kell tartani az élelmezésügyi várakozási időt, ha a termés már betakarításra alkalmas állapotban van a kertben, udvaron álló gyümölcsfákon, a zöldségeskertben.

Ebben az időszakban egyébként jellemzően megszaporodik a kisgyermekeket érő, permetszerrel történt véletlen mérgezések száma. A növényvédőszerekkel történt mérgezések 45%-át a 14 év alatti gyermekek szenvedik el és ezen belül is magas az 1-4 éves korosztályt érő mérgezések száma. Az Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálatot sokszor hívják szülők amiatt, hogy a gyermekek óvatlanul az érőfélben lévő, permetezett gyümölcsöt szedték le a fáról, bokorról még az élelmezés-egészségügyi várakozási idő lejárta előtt. Az ügyeletes ilyenkor megfelelő tájékoztatással látja el a betelefonáló szülőket vagy elsősegélyt nyújtó szakembereket. Ezért az ilyen esetek sokszor nem is kerülnek rögzítésre az egészségügyi ellátórendszerben. Fontos tudni, hogy a permetezett gyümölcs a várakozási idő lejárta előtt akkor is káros az egészségre, ha fogyasztás előtt megmossák, mivel számos növényvédőszer felszívódó, azaz a permetszer mosással nem távolítható el! Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a fogyasztás, felhasználás előtt ne kellene minden alkalommal alaposan megmosni a zöldséget, gyümölcsöt.

A növényvédőszerekkel történt mérgezések gyakoribb oka egyébként a nem megfelelő tárolásból és használatból adódó baleset, utóbbinak tipikus esete például a védőruha nélküli permetezés. A tárolási hibák közül gyakori mérgezési forrás, amikor a megmaradt permetlevet nem elzárt helyen, és különösen nem erre a célra szolgáló edényben, hanem pl. ásványvizes, üdítős palackban tárolnak, majd abba – főleg a gyerekek – véletlenül beleisznak. Ez annak ellenére is gyakran megtörténik, hogy az élelmiszerek tárolására szolgáló edényben – ahogy arra már sokszor felhívtuk a figyelmet – szigorúan tilos más anyagot tárolni.

Az élelmezés-egészségügyi várakozási időre (é.v.i) és munkaegészségügyi várakozási időre (m.v.i.), valamint a munkavédelemre vonatkozó tájékoztatást minden permetszer csomagolása tartalmazza, ezeket használat előtt gondosan el kell olvasni és be kell tartani. A csomagolást ajánlatos néhány hétig megőrizni.

A megelőzéshez néhány olyan egyszerű szabály következetes betartása elegendő, mint amelyekről fent említést tettünk. Ha azonban mégis felmerül a mérgezés gyanúja, bárki a nap 24 órájában hívhatja az Országos Kémiai Biztonsági Intézet Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálatát a 06-80-20-11-99-es, ingyenes, zöld számon, ahol a várható tünetekről, elsősegélyről, és az orvosi ellátás szükségességéről adnak felvilágosítást.

Országos Kémiai Biztonsági Intézet
ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu