orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

A korompenész egészségi hatásáról

2013.08.17. Nyomtatás
Twitter

A korompenész levéltetvek, lepkekabócák és más növénykártevő rovarok (ált. Hemiptera) által kibocsátott ragacsos mézharmaton elszaporodó sötét színű mikroszkópikus gombák tömege, mely nyár közepétől gyakran borítja a növények lombját.

Települések közterületein többnyire a hársfát (Tilia spp), a szivarfát (Catalpa bignonioides) és az eperfát (Morus alba, M. nigra) sújtja, de beltéri dísznövényeken is előfordulhat. A korompenész által okozott növényvédelmi problémákon és esztétikai értékcsökkenésen túl fontos kiemelni a gombák közegészségügyi vonatkozását is. E gombák (főként Aureobasidium pullulans (de Bary) G. Arnaud, Alternaria és Cladosporium spp.) nagy mennyiségű spórát termelnek, melyek a levegőbe jutva az arra érzékenyeknél allergiás megbetegedéseket, I és III típusú allergiát (szénanátha, asztma, hiperszenzitív pneumonítisz) válthatnak ki. Az allergiásoknak javasolt az ÁNTSZ Aerobiológiai Hálózatának heti jelentéseiben közétett légköri gombakoncentráció (Alternaria, Cladosporium) adatok követése, mely segítségül lehet az allergén elkerülésében. Emellett fontos a légköri koncentráció csökkentésének érdekében, hogy a lakott területeken az erősen fertőzött növényeknél megfelelő módon védekezzenek a kiváltó ok, a mézharmat termelő rovarok kártétele ellen.

Készítette: Dr. Magyar Donát - osztályvezető, Országos Környezetegészségügyi Intézet