orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Koraszülöttek ügye: több irányban is vizsgálódnak a járványügyi szakemberek (FRISSÍTETT: videó)

2013.08.23. Nyomtatás
Twitter

Újabb minták érkeztek be az elmúlt napokban az Országos Epidemiológiai Központba, az elvégzett laboratóriumi elemzések száma várhatóan a kétszázat is meghaladja majd. A vizsgálatok kiterjednek nem csak a betegséget okozó kórokozókra, de olyan baktériumokra is, amelyek az egészséges embert nem, de a sérülékeny immunrendszerű koraszülötteket képesek megbetegíteni.

A járványügyi, illetve epidemiológiai vizsgálat során több olyan vizsgálati irány is felmerült, amely magyarázatot adhat arra, hogy mi okozhatta az észlelt haláleseteket a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház koraszülött intenzív centrumában augusztus 5. és 10. között. A szakmai és tudományos szempontból megalapozott következtetések kialakításához azonban további, kiegészítő laboratóriumi és epidemiológiai vizsgálatokra is szükség van.

Az átfogó vizsgálat többek között kiterjed olyan baktériumok, esetleg vírusok szerepére, amelyek a környezetben is bárhol előfordulhatnak és jelen vannak az egészséges, ép immunrendszerű emberekben is, bennük azonban nem okoznak betegséget. Ugyanakkor az extrém alacsony súllyal, fejletlen és sérülékeny immunrendszerrel, alacsony életeséllyel megszületett csecsemőkre veszélyesek lehetnek. Ilyen kétarcú baktérium lehet például a Klebsiella, az E.coli vagy a vírusoknál a cytomegalovírus. A laboratóriumi és epidemiológiai vizsgálatok célja egyebek mellett éppen az, hogy ezen mikroorganizmusok szerepét tisztázzák.

A miskolci kórház ellátási területén továbbra is folyamatos és biztonságos a betegellátás. Ezt szolgálja a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum (DEOEC) korábbi felajánlása, mely szerint szükség esetén, egyedi helyzetértékelés alapján fogadni tudják azokat a várandós nőket, akik gyermeküket várhatóan a 37. terhességi hét előtt hoznák világra. A lélegeztetésre szoruló koraszülöttek ellátásába pedig – szintén szükség esetén – a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktató Kórház kapcsolódik be.

Az Országos Epidemiológiai Központban folyó munkát mutatja be a kormany.hu felvétele:

 

 

 

 

 

 

ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala