orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Virágzik a mogyoró és az éger

2014.01.17. Nyomtatás
Twitter
Az idén szokatlanul korán kezdődött a pollenszórás

A szokatlanul enyhe idő hatására egyes kora tavaszi allergén növények virágpora már megjelent a levegőben. A mogyorópollen a korábbi években az enyhe decemberek után már január közepén megjelent, azonban ilyen magas szintet csak február közepén ért el. Az ÁNTSZ felhívja az arra érzékenyek figyelmét, hogy tüneteik jelentkezhetnek, ezért szükség lehet az orvosuk által javasolt gyógyszereik szedésére.

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet Aerobiológiai Monitorozási Hálózatának adatai szerint a fő allergén most a mogyorópollen. A mogyoró, valamint a ciprus- és tiszafafélék pollenkoncentrációja már helyenként elérte a tüneteket okozó szintet, emellett az éger pollen koncentrációja is folyamatosan növekszik. Pécsett közepes, Budapesten alacsonyabb szintű terhelés mérhető. A szegedi állomás vonzáskörzetében a hét első felében még nem volt jelentős a pollenterhelés.

A hétvégén elsősorban továbbra is a déli országrészben élőknek kell számolniuk azzal, hogy allergiás tüneteik jelentkezhetnek.

A jövő héten a kismértékű pollenszórás várhatóan folytatódik, és mindaddig erősödésre számíthatunk, amíg jelentős lehűlés nem következik be. Átmenetileg csökkenhet a pollenterhelés akkor is, ha csapadékosra fordul az időjárás. A déli légáramlatokkal az ország északi területeire is számottevő mennyiségben juthat pollen, de panaszokat csak a csapadékmentes időszakokban okozhat.

A kültéri allergén gombák koncentrációja jellemzően alacsony szintű.

Országos Környezetegészségügyi Intézet
ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala