orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Védőnőkkel a környezettudatosságért!

2014.04.10. Nyomtatás
Twitter

Használj kevesebb vizet, vegyszert és energiát, segíts abban, hogy minél kevesebb hulladék keletkezzen – erre hívja fel a figyelmet az a kampány, amelyet az Országos Gyermekegészségügyi Intézet (OGYEI) indít el. Az Európai Unió támogatásával megvalósuló projekt keretében 3000 területi és iskolai védőnő vehet majd részt oktatáson, és az üzeneteket több ezer családhoz, általános és középiskoláshoz juttatják el.

A fenntartható életmód népszerűsítéséért indított kampány a védőnőkre épít. Első lépésben a környezetvédelemmel kapcsolatos elméleti és gyakorlati ismereteket sajátíthatnak el. A képzésben a globális folyamatokról ugyanúgy szó lesz, mint a környezetvédelem egyszerűen és olcsón megvalósítható lehetőségeiről. Az oktatás során az OGYEI munkatársait ökológus szakember és civil szervezetek képviselői segítik.

A kampány kiadványait a gyermekes családokhoz a védőnők juttatják el, a személyes találkozások alkalmával a környezettudatos szemléletformálásban is részt vesznek. Ez utóbbi során tudják hasznosítani a képzésben megszerzett ismereteket.

A nyáron médiakampány is indul, melyhez kapcsolódva lakossági rendezvényeket szerveznek. Televíziós és rádiós hirdetések, óriásplakátok készülnek. A 8-14 éves korosztály számára internetes játékot terveznek, a környezettudatos szemléletet, magatartást igénylő feladatokkal. Cél, hogy az ismereteket a gyermekek szórakozva, a játékot élvezve sajátítsák el. A nagyobbak egy közösségi játékba kapcsolódhatnak majd be, melynek a szervezők az ÖKO-Kaland címet adták. A kezdeményezésekhez környezetbarát nyeremények kapcsolódnak, továbbá egy honlapot is indítanak, ÖKO-PORTAL néven. Itt a szakmai tartalmak mellett a program eseményeiről szóló információkat találnak az érdeklődők.

A kampány fő üzenetei:

  • Termelj kevesebb hulladékot!
  • A víz érték, spóroljunk vele!
  • Kevesebb vegyszer is elég!
  • Energia-megtakarítás egyszerűen és olcsón!

Az „Országos kampány a fenntartható életmódért a családok és lakosok körében” című kampány nyitórendezvényét 2014. április 10-én tartja az OGYEI. A program az Európai Unió támogatásával, 162 millió forintból valósul meg.

Országos Gyermekegészségügyi Intézet

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu