orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Nyitás előtt a szezonálisan működő medencés strandok

2014.06.06. Nyomtatás
Twitter
A súlyos szabálytalanság ritka, de a medencés fürdők felénél merült fel tavaly valamilyen kifogás

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatalba folyamatosan érkeznek a jelentések a medencés fürdőhelyek szezon előtti ellenőrzéséről. Az első tapasztalatok alapján elmondható, hogy a közegészségügyi felügyelők évről-évre ugyanazokkal a visszatérő problémákkal találkoznak. A legtöbb kifogást az elmúlt évben is a vízminőséggel kapcsolatban fogalmazták meg, így erre az idén is kiemelt figyelmet fordítanak.

A medencés fürdőhelyek közegészségügyi hatósági ellenőrzését alap esetben a területileg illetékes járási, kerületi népegészségügyi intézetek végzik. Emellett a megyei kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szerve évente legalább egyszer megvizsgál minden olyan zárt (fedett) közfürdőt, amelynek megengedett legnagyobb terhelése az 50 főt, nyitott (szabadtéri) közfürdő esetén a 100 főt meghaladja. A tavalyi fürdőszezonban a medencés közfürdőkben (az utóellenőrzésekkel együtt) 1040 db közegészségügyi ellenőrzés történt.

A szezon előtti közegészségügyi vizsgálatok keretében a medencés közfürdők 35 százalékát ellenőrizték május 31-ig, ami 278 helyszíni szemlét jelent. Az ellenőrzött fürdők, strandok többségénél a közegészségügyi feltételek általában megfelelőek voltak. A szezonálisan üzemelő medencék, illetve a medencés fürdők többsége azonban a kedvezőtlen időjárás miatt még nem nyitott ki, ez várhatóan június közepén fog megtörténni. A fokozott közegészségügyi ellenőrzés a nyitás után a szezonban történik majd meg. Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal összesítése alapján az idei szezonban több mint 600 medencés fürdő üzemel majd, ezek közül 294 egész évben, 309 pedig csak szezonálisan működik.

A medencevíz minőségét illetően a 2014. május 31-ig elvégzett vizsgálatok alapján elsősorban az úgynevezett töltő ürítő medencéknél tártak fel több problémát a hatósági laboratóriumi vizsgálatok. Míg ezeknél az esetek 14 százalékában találtak kifogásolni valót, addig a vízforgatós medencéknél 4 százalék körül alakult a kifogásolási arány. Fontos megjegyezni, hogy a létesítmények többsége ma már az utóbbi, korszerűbb technológiát alkalmazza.

Amennyiben a területileg illetékes népegészségügyi intézet a fürdőzők egészségét veszélyeztető vízminőségi problémát észlel, haladéktalanul megtiltja az adott medence üzemeltetését és elrendeli a medence fertőtlenítését. A medence további használatát kizárólag laboratóriumi vizsgálati eredményekkel igazolt megfelelő fürdővízminőség mellett engedélyezik. Az idén eddig ország egész területén 88 esetben intézkedtek a közegészségügyi felügyelők különböző szabálytalanságok miatt, 1 esetben kémiai terhelési bírság kiszabására is sor került. Az ellenőrzésekről minden esetben jegyzőkönyv készül, ha kifogást találnak, azt ebben rögzítik. Egyúttal felszólítják az üzemeltetőt a hiányosságok pótlására, melyet a tapasztalatok szerint a vállalt határidőre általában orvosolnak is. Emellett az egészségügyi hatóság utóellenőrzéseket is végez.

Általános tapasztalatként elmondható, hogy a folyamatosan üzemelő közfürdők sokkal jobban működnek, mint a kizárólag szezonálisan üzemelők, vélhetően a folyamatos megfelelési kötelezettségből adódó rutin miatt. Fürdővíz által terjesztett tömeges megbetegedés, súlyos baleset 2014-ben eddig nem fordult elő.

A medencék tisztaságának megőrzéséhez a vendégek is nagyban hozzájárulhatnak azzal, ha – a szabályoknak megfelelően – fürdőzés előtt minden esetben lezuhanyoznak és használják a lábmosót. Lázas, beteg ember a strandokat ne látogassa. A szülők fordítsanak gondot gyermekeikre, soha ne hagyják őket felügyelet nélkül. Felhevült testtel senki se ugorjon a vízbe.

ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala