orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Illegális szarvasmarha-vágás Tiszafüreden: Fertőzés gyanú miatt a hatóságok azonnal intézkedtek

2014.07.04. Nyomtatás
Twitter

Az elmúlt napokban két szarvasmarhát vágtak le illegálisan egy tiszafüredi szarvasmarha telepen. Az állatokról feltételezni lehetett, hogy betegek, de erről az állategészségügyi hatóságot nem értesítették. A NÉBIH Állat-egészségügyi Diagnosztikai Igazgatóságának vizsgálata a helyszínen még fellelhető fagyasztott húsból kimutatta a lépfene baktériumot. A területileg illetékes kormányhivatal élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi, illetve népegészségügyi szakigazgatási szervének szakemberei a helyszínen megtették a szükséges intézkedéseket, közvetlen veszéllyel már nem kell számolni. Fontos kiemelni, hogy az időben felfedezett megbetegedés antibiotikummal jól gyógyítható.

Az esetről értesülve a hatóságok azonnal megkezdték a járványügyi kivizsgálást. A tiszafüredi, fertőzési veszélynek kitett állatok és a környéken tartott fogékony állatok vakcinázását már megkezdték az állatorvosok. Emellett az egészségügyi hatóság is haladéktalanul megkezdte az érintettek felkutatását. Lépfene gyanú miatt jelenleg öt Jász-Nagykun-Szolnok megyei lakost tartanak kórházi megfigyelés alatt Debrecenben. Feltételezhető, hogy ők az illegális szarvasmarha-vágás során fertőződhettek meg.

Az illegálisan levágott állat húsának egy része családi felhasználásra került, a másik részét a több konyhát is üzemeltető Füredi Hableány Bt-hez szállították. A cég felelőssége, hogy illegális forrásból, szabálytalanul szereztek be húst és azt a közfogyasztásban értékesítették. Az élelmiszerlánc-biztonsági hatóság a konyha működését a csütörtöki nappal felfüggesztette, illetve az ügyben rendőrségi feljelentést tesz.

A lépfene (anthrax) által okozott emberi megbetegedés jellemzői

A lépfene kórokozójával az ember a beteg állatokkal (főként kérődzőkkel) történő közvetlen kapcsolat (az állatok gondozása, vágása, feldolgozása, húsuk elfogyasztása) révén fertőződhet. Főleg a hentesek, vágóhídi dolgozók, bőr-, gyapjú- és szőrmefeldolgozó üzemek dolgozói vannak a betegség veszélyének kitéve, de beteg kérődzők házi vágását követően a húsból fogyasztók körében a gyomor-bélrendszert érintő megbetegedés is előfordulhat.

Az időben felfedezett lépfene antibiotikummal jól gyógyítható. Mivel a fertőzött állományból, a járványügyi nyomozás jelenlegi információi alapján, fogyasztásra is került, ezért a hatóságok kérik azokat, akik a beteg állatokkal közvetlen kapcsolatba kerültek vagy fogyasztottak azok húsából, és észlelik a betegség tüneteit, mielőbb forduljanak orvoshoz!

A betegségről további információk olvashatók a NÉBIH weboldalán:
www.nebih.gov.hu/aktualitasok/hirek/04_11_lepfene_tajekoztato.html

és az Országos Epidemiológiai Központ honlapján, a lakossági tájékoztatók között:
http://www.oek.hu/oek.web?to=1725nid=670pid=1lang=hun.