orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Parlagfű: a vártnál hosszabbra nyúlik a parlagfű pollenszórásának tetőzése

2014.09.11. Nyomtatás
Twitter
Extrém magas értéket mértek Nyíregyháza környékén

A vártnál hosszabbra nyúlik a parlagfű pollenszórásának tetőzése. Az ország keleti részén – ahol a múlt héten kevesebb csapadék hullott és melegebb volt az idő – a jelentősen emelkedett a pollenkoncentráció.

Az Aerobiológiai Monitorozási Hálózat észlelései szerint Nyíregyháza környékén naponta átlagosan több mint 1000 pollenszemet mértek légköbméterenként, ezért a Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer (PPRR) indulása óta először kellett a legmagasabb, VI. fokozatú (ambrózia) riasztást kiadni a térségre. Ezzel egybefüggően, keleten egészen a Miskolc – Szolnok – Kecskemét vonalig, illetve délen Kecskemét – Makó vonaláig V. fokozatú (fekete) riasztás kiadására volt szükség. Ez utóbbi sem terjedt ki még ekkora egybefüggő területre a PPRR indulása óta. Az ország többi részén – a megelőző hetihez hasonlóan – továbbra is IV. fokozatú (bordó) riasztás van érvényben. Hazánk nyugati részén, illetve az Északi-középhegység nyugati vonulatai mentén, valamint a pécsi mérőállomás környékén jobb valamivel a helyzet.

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet felhívja a figyelmet arra, hogy ilyen extrém pollenterhelés mellett még azoknak is lehetnek tüneteik, akik eddig nem voltak érzékenyek a parlagfűre. Fokozottan ajánlatos ilyenkor elkerülni a mezőgazdasági területeket, dűlőutakat. Az ilyen mértékű koncentráció azt is jelenti, hogy a szél képes egész „pollenfelhőket” a városok felé sodorni. Ezért fontos, hogy az allergiások ilyenkor lehetőség szerint csak a reggeli órákban szellőztessenek. Továbbra is ajánljuk a gyakori hajmosást, a megszokottnál gyakoribb porszívózást, az ágyneműhuzat cseréjét. Figyeljünk a gyermekekre, ismereteink szerint ugyanis az extrém magas parlagfű pollenkoncentrációra ők érzékenyebben. A csúcsszezonban az allergiások számára akár légzésvédő maszk viselése is indokolt lehet.

A következő napokban az esősre, hűvösebbre forduló időjárás miatt a pollenkoncentráció csökkenésére, ezzel együtt pedig a tünetek enyhülésére lehet számítani. Azonban ez továbbra is inkább a Tiszától nyugatra eső országrészeket érinti, a Tiszántúlon csak lassabb javulás várható.

A mérőállomások eredményeit az Országos Környezetegészségügyi Intézetben értékelik. A pollenszemek mennyiségét egy speciális festési technikával mutatják ki, ennek színére utal a legmagasabb VI. fokozatú riasztás „ambrózia” elnevezése.

A Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer térképe a szezonban hetente frissül és a http://oki.antsz.hu/ címen, illetve a www.facebook.com/tisztiorvos oldalon keresztül érhető el. A térkép az Ambrosia pollenkoncentrációjának adott hétre jellemző, becsült országos eloszlásáról ad tájékoztatást, míg ennek egészségügyi szempontú megítéléséhez a riasztási kategóriák szín szerinti besorolása szolgál támpontul. Fontos megjegyezni, hogy a grafikus ábrázolás egy-egy térség átlagos pollenhelyzetének megítéléséhez ad viszonyítási alapot, azonban egy parlagfüves terület mellett elsétálva a megadott jelzés szerinti egészségügyi terhelés többszöröse érheti a szervezetet. Emellett az időjárás szerepe is jelentős: egy csapadékos időszakot követően pollenből is kevesebb van a légtérben. További információk és részletek a http://oki.antsz.hu/files/jelentesek/pprr/aktualis.pdf címen.

Országos Környezetegészségügyi Intézet
ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala


Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu