orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Ebola: Nigériát az Ebola-vírustól mentes országnak nyilvánította a WHO

2014.10.22. Nyomtatás
Twitter

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2014. október 20-án közleményben deklarálta, hogy Nigéria mentes az Ebola-lázat okozó vírustól. Már korábban, 2014. október 17-én Szenegált is Ebola-vírus mentesnek nyilvánította a WHO. Az Egészségügyi Világszervezet elismerését fejezte ki az érintett országoknak erőfeszítéseikért, egyben biztató jelnek tartja, hogy a nyugat-afrikai körülmények között is megállítható a veszélyes vírus terjedése.

A WHO akkor nyilvánít egy országot az Ebola-vírus terjedése alól mentesnek, ha nem fordult elő új megbetegedés egymást követő 42 napon át, ami a maximális, 21 napos lappangási idő kétszerese. Ezalatt az adott ország hatóságainak és egészségügyi hálózatának folyamatosan figyelnie kell, hogy jelentkezik-e új eset az országban. Az úgynevezett járványügyi felügyeletei rendszer működését a WHO szakemberei a helyszínen is ellenőrzik. A lappangási idő duplájának alkalmazása biztosítja a rendszerben esetlegesen előforduló legkisebb hibalehetőséget kiszűrését is, ezen keresztül pedig a maximális biztonságot. A 42 napos periódus azon a napon indul, amikor még bárki kapcsolatba kerülhetett a vírussal az adott országban. Ez lehet az az időpont, amikor laboratóriumi vizsgálatokkal igazolják, hogy az Ebola-láz fertőzésből meggyógyult beteg már nem üríti a vírust, vagy lehet az Ebola-láz fertőzésben megbetegedett személy elhalálozásának napja.

Szenegálban egy Guineából behurcolt eset fordult elő, az Ebola-fertőzést 2014. augusztus 29-én igazolták. Az országban sikerült megelőzni a vírus továbbterjedését, további fertőzés, több eset nem jelentkezett. Nigériában 2014. július 20-án jelent meg az Ebola-fertőzés. Egy libériai férfi betegen érkezett repülővel Lagosba. Két tartomány – Lagos és Rivers tartomány – volt érintett Nigériában, ahol az Ebola-vírus miatt összesen 20 megbetegedés és 8 haláleset fordult elő.

Magyarország szempontjából különösen fontos, hogy Nigéria kikerült az Ebola-járvány által érintett országok köréből, mert a korábban ide sorolt országok közül Nigériával van a legtöbb kapcsolata hazánknak. A Nigériából érkezők most már nem tartoznak a kockázati csoportba, esetleges lázas megbetegedésük esetén sem kell gyanakodni Ebola fertőzésre.

A WHO jelentése szerint továbbra is intenzíven terjed a vírus Nyugat-Afrikában Guineában, Libériában és Sierra Leonéban. Bár Magyarországra nézve az Ebola-vírus csak csekély kockázatot jelent, de fel kell készülnünk arra az eshetőségre is, hogy egy Magyarországra utazó személy fertőzötten (lappangási időben) vagy betegen érkezik.

A tisztiorvosi hálózat folyamatosan tájékoztatja az egészségügyi szolgáltatókat, orvosokat, kórházakat a járványügyi helyzetről. Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal elrendelte annak az eljárásrendnek a kötelező alkalmazását, melynek betartásával biztonsággal megakadályozható, hogy egy esetleges behurcolás esetén a fertőzés továbbterjedjen hazánkban. Hazánk járványügyi biztonságát növeli az is, hogy az Országos Epidemiológiai Központ Nemzeti Biztonsági Laboratóriumában gyanús esetben 6 órán belül el tudják végezni az Ebola-vírus kimutatására szolgáló vizsgálatot. Az Egyesített Szent István és Szent László Kórház felkészült egy esetleges Ebola-fertőzött kezelésére, rendelkezésre áll a beteg elkülönítéséhez a speciális kórterem, és a dolgozók védelme érdekében a megfelelő védőruha és védőeszköz.

ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala