orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Kevesebb cukrozott üdítő, több víz az iskolákban: 5 éves a HAPPY-hét

2014.05.20. Nyomtatás
Twitter
Az idén több mint 40 ezer gyermek vett részt az OÉTI vízfogyasztást népszerűsítő programjában

Az ötödik születésnapját ünneplő HAPPY-hét záróeseményén veheti át a fődíjat az első helyezést elért Sorkifaludi Gárdonyi Géza Általános Iskola Vas megyéből. Kiemelkedő volt a tanulók és pedagógusok kreativitása, 28 programot valósítottak meg a HAPPY-hét során. Nyereményük az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézetben eltöltött kalandos egészségnap.

 Az iskola 35 tanulója izgalmas, játékos feladatokkal fűszerezett sportvetélkedőn próbálhatja ki magát, érdekes feladatokat oldhatnak meg a Legyen Ön is Egészséges! kvízjátékon, sőt A főzés 6alma főzőiskolában finom és egészséges ételeket is készíthetnek. Ezen a napon díjazásban részesül az a tizennégy intézmény is, amely mind az öt évben részt vett a 2010-ben indult HAPPY-hét programban.

Az elmúlt öt esztendőben közel 174 000 gyermek tapasztalhatta meg a gyakorlatban is a vízfogyasztás előnyeit. Idén 144 oktatási, nevelési intézmény csatlakozott az eseményhez és 43 591 gyermek ihatott vizet a HAPPY-hét keretében, vízforgalmazó vállalatok, vízművek által felajánlott palackos, ballonos víz révén, továbbá az intézmények biztosította, étkezőkbe, osztálytermekbe kihelyezett vizeskancsókból.

A programban részt vevő minden iskola hasznosnak tartotta a kezdeményezést, valamint az
OÉTI-től kapott, letölthető segédanyagokat. Szívesen fogadták az intézményekben kihelyezhető plakátokat, a tanórákon felhasználható, a folyadékfogyasztásról szóló anyagokat. Sok helyen szerveztek rajzversenyt, készítettek a vízzel kapcsolatos dekorációt, poháralátétet, személyre szabott poharat vagy akár palackot. Közkedvelt volt a Víz Bár, a program részeként több intézményben azt is megengedték a tanulóknak, hogy a tanórák alatt vizet fogyasszanak.

A HAPPY-hetet az alsós és felsős korosztályok is megkedvelték. A programsorozatot követően – az OÉTI felmérése szerint – a diákok 86 százaléka kevesebb cukros üdítőt vitt magával az iskolába és szinte mindenki több vizet ivott. A HAPPY-hét programsorozatához 2015-ben ismét lehet csatlakozni, addig is minden nap többször emeljük vizespoharunkat!

Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu