orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

BCG oltóanyag segítség Romániának

2010.04.28. Nyomtatás
Twitter

2010. április 28.

Közel egy évtizede tart fenn szoros kapcsolatot az ÁNTSZ Dél-alföldi Regionális Intézete (az együttműködést még a Békés megyei intézet indította el) Románia határmenti területeivel, az ottani közegészségügyi hatóságokkal. Az együttműködés keretében évekkel ezelőtt közös járványügyi felügyeleti rendszert építettek ki egy határon átnyúló sikeres pályázatnak köszönhetően, jelenleg pedig az észak-alföldi intézettel a rendszer kiterjesztésére készítenek pályázatot. A közegészségügy területén rendszeres az információcsere. 2009-ben a regionális intézet a Temes megyei hatósággal közös vetélkedőt indított el hazai és romániai 6. osztályos gyermekeknek. A verseny során a diákok olyan feladatokat oldottak meg, amelyekkel jobban megértették, miért is fontos az egészséges életmód.

Az együttműködés humanitárius segítséggel egészült ki: a határ túloldalán ugyanis nem elegendő a BCG elleni oltóanyag. A magyar egészségügyi szerveket, segítséget kérve kereste meg Cseke Attila, a Román Köztársaság Egészségügyi Minisztere. A hazai országos készletből több mint húszezer adag, azonnal felhasználható BCG oltóanyag felajánlása mellett döntött az Egészségügyi Minisztérium.

Az oltóanyagot csütörtökön magyar idő szerint 9.00 órakor az aradi határátkelőnél adja át az ÁNTSZ dél-alföldi régiója. Ha ez a mennyiség nem elegendő, a régióban is van még felajánlható készlet a határmenti partnerek részére. Információink szerint az oltóanyagot a főként magyarok lakta Temes, Bihar és Arad megyébe juttatják el.

A BCG (Bacille Calmette-Guérin) a tuberkulózis (tbc, gümőkór) elleni oltóanyag. Hazánkban a BCG oltást az újszülött osztályon megkapják a csecsemők.

ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu