orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Ideje lépni! – Közelgő határidők a kémiai biztonság területén

2010.11.24. Nyomtatás
Twitter

2010. november 24.

A vegyi anyagokra vonatkozó hazai és uniós szabályozás végrehajtásának egyik mérföldköve érkezik el ez év végével. Az elmúlt négy évben sokat fejlődött az európai uniós jogi szabályozás a kémiai biztonság területén. A rendelkezések célja az emberi egészség és a környezet hosszú távú védelmének javítása, az ártalmas vegyi anyagok fokozott, szigorú szabályozása útján.

Az ÁNTSZ Országos Kémiai Biztonsági Intézete és az Országos Tisztiorvosi Hivatal közösen hívja fel a vegyi anyagokat gyártó vagy az EU-n kívülről importáló vállalkozások figyelmét a közelgő határidőkre. Az ún. REACH rendelet (1907/2006/EK) értelmében 2010. december 1-jéig regisztrációs dossziét kell összeállítani és a Helsinkiben működő Európai Vegyianyag-ügynökségnek benyújtani a következő vállalkozásoknak:

- legalább 1t/év mennyiségben CMR anyagot gyártók, importálók - legalább 100 t/év mennyiségben vízi környezetre veszélyes anyagot gyártók, importálók - legalább 1000 t/év mennyiségben bármilyen vegyi anyagot gyártók, importálók

A többi gyártónak és importálónak a következő években szintén be kell majd nyújtaniuk a regisztrációs dossziét. Az új anyagot gyártó cégeknek azonnali regisztrációs kötelezettségük van. A regisztrációs dossziét minden gyártónak és importálónak, anyagonként kell összeállítania.

Szintén 2010. december 1-jéig kell a vegyi anyagot gyártó és importáló vállalkozásoknak – ezúttal a gyártott, importált mennyiségtől függetlenül – az anyagaikat az ún. CLP rendelet (1272/2008/EK) szerint újraosztályozni, ill. ennek megfelelően újracímkézni és csomagolni. Az új osztályozást a 2010. december 1-jén már forgalomba hozott anyagok esetén legkésőbb 2011. január 3-ig be kell jelenteni az Európai Vegyianyag-ügynökségnek.

Magyarországon becslések szerint kb. 700-800 cég érintett a fenti határidőkben, melyeknek zöme kis- vagy mikrovállalkozás.Mostanáig azonban csak 161 regisztrációs dosszié került hazánkból benyújtásra! A határidő közeledtével egyre több bejelentés érkezik, ami a rendszer leterheltségét és így további nehézségeket eredményezhet az utolsó pillanatig váróknak. Valamennyi kötelezettség teljesítése időigényes és sok esetben bonyolult, ezért azok végrehajtása nem tűrhet további halasztást!

A kötelezettségek elmulasztása 20 millió forintig terjedő kémiai terhelési bírság kiszabását vagy adott esetben a tevékenység felfüggesztését is maga után vonhatja, ami a cégek piacról való kiszorulását is eredményezheti.

Aki nincs tisztában teendőivel a REACH és CLP Nemzeti Tájékoztatási Szolgálatnál ( reach.helpdesk@okbi.antsz.hu ,ghs.helpdesk@okbi.hu , 1/476-1134, 1/476-1334 ill. 1/476-1135) ingyenesen kaphat tájékoztatást a pontos feladatokról. Információt kérhetnek továbbá a helyi ÁNTSZ-től és az ipari érdekképviseleti szervektől is.

ÁNTSZ Országos Kémiai Biztonsági Intézet
ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu