orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Kiemelt figyelem az étrendkiegészítőknek

2010.12.20. Nyomtatás
Twitter
Csaknem száz esetben volt szabálytalanság

Sajtóközlemény
2010. december 20.

Az elmúlt hónapokban számos étrendkiegészítő készítmény esetében merült fel a gyanú, vagy derült ki, hogy olyan összetevőket tartalmazhatnak, amelyek nem felelnek meg az előírásoknak. Éppen ezért dr. Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár felkérte az országos tiszti főorvost, hogy a decemberi akcióellenőrzés során az ÁNTSZ fokozott figyelmet fordítson az étrendkiegészítőkre.

A karácsony előtti ellenőrzés december 15-én és 16-án zajlott részben a társhatóságokkal – a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatallal és a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósággal - együtt. Az ÁNTSZ Regionális és Kistérségi Intézeteinek ellenőrzései – dr. Szócska Miklós kérésének megfelelően – elsősorban az étrend-kiegészítőkre irányultak. Az ellenőrzések, a készítmények forgalmazásának legfontosabb, illetve hatósági szempontból legkritikusabb helyszíneire, továbbá a potencia-növelésre, mellméret növelésére, teljesítmény-fokozásra, testtömeg-csökkentésre, vércukorszint-csökkentésre ajánlott, valamint az OÉTI honlapján zöld pipával nem jelzett készítményekre terjedtek ki.

A két nap során az ÁNTSZ ellenőrei 493 forgalmazó helyen 3 847 készítményt vizsgáltak. A készítmények vizsgálata során 96 termék bizonyult kifogásoltnak.

Azokban az esetekben, amelyekben az ellenőrök korábban betiltott terméket, vagy az OÉTI honlapján zöld pipával nem jelzett étrend-kiegészítőt, esetleg nem ajánlott gyógynövényt tartalmazó készítményt találta, eljárási bírságot szabnak ki. A legtöbb hiányosságot a nem megfelelő jelölés miatt állapították meg, de több esetben volt szükség a forgalmazó helyen a termékek zárolására, és a forgalmazó székhelye szerint illetékes ÁNTSZ értesítésére a további intézkedések megtétele érdekében.

ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu