orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Lezárultak az ÁNTSZ nyári akcióellenőrzései

2010.09.01. Nyomtatás
Twitter

2010. augusztus 31.

10 ezer 623 helyszíni ellenőrző vizsgálatot végeztek 10 ezer 229 egységben az ÁNTSZ ellenőrei a társhatóságokkal közösen megtartott „Nyári vizsgálat” keretében. A szakemberek 2010. július 26. és augusztus 22. között járták az országot, hogy megnézzék, betartják-e a környezet- és település-egészségügy, élelmezés-egészségügy, a kémiai biztonság szabályait, valamint a nemdohányzók védelméről szóló törvényt.

A környezet- és település-egészségügyi ellenőrzések során a higiénés, az egészségvédelmi és az ivóvíz-minőségi követelmények betartását, valamint a települési hulladékokkal kapcsolatos közegészségügyi-járványügyi előírások betartását vizsgálták – különös tekintettel a rendezvényekre, fesztiválokra. Az ÁNTSZ munkatársai megállapították, hogy különösen a Balaton környékén az árvaszúnyogok igen nagy tömegben fordultak elő, a tömeges rajzás számos kellemetlenséget okozott a strandokon, vendéglátóhelyeken. Az árvaszúnyogok okozta humánegészségügyi problémák a Balatonnál a korábbi években eddig még nem jelentkeztek. A nyári akcióellenőrzés során az ellenőrök kiemelten figyeltek a medencés közfürdők ellenőrzésére is. Kirívó közegészségügyi hiányosságok nem fordultak elő. Mindössze 8 esetben volt szükség bírságolásra, összesen 1 millió 150 ezer forint értékben.

Az étrend-kiegészítők jogszerű forgalmazása ellenőrzésének jelentős részét az akció időszakára eső Sildenafilt és rokon vegyületeit tartalmazó potenciafokozók ellenőrzése tette ki. A kifogásolt étrend-kiegészítők forgalmazását az ÁNTSZ szakemberei betiltották.

A legtöbb bírságot, összesen 1 millió 800 ezer forintot a kémiai biztonság nem megfelelő betartása miatt rótták ki a szolgálat munkatársai. Főbb hiányosság a veszélyes anyaggal, készítménnyel végzett tevékenység illetve a változások bejelentésének hiánya, a kiegészítésre szoruló kockázatbecslések, valamint a vonatkozó jogszabálynak megfelelő biztonsági adatlapok elmaradt beszerzése volt. Kiemelt ellenőrzéseket tartottak a strandok, wellness központok, vízművek, építőanyag kereskedések, kiemelt nyári rendezvények területén.

nemdohányzók védelméről szóló törvényben foglaltak betartásának ellenőrzése során 150 ezer forint egészségvédelmi bírságot szabtak ki az ellenőrök. A tapasztalatok szerint a dohányzásra vonatkozó normákat alapvetően betartják, de vannak helyek – elsősorban a kávézók, illetve a bevásárlóközpontok, plázák területei –, ahol folyamatosan megszegik a tilalmakat.

ÁNTSZ OTH Közegészségügyi Főosztály
ÁNTSZ OTH Kommunikációs Főosztály

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu