orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Tájékoztatás gyógyszer-hatóanyagokat tartalmazó készítményekről

2012.06.28. Nyomtatás
Twitter

Tájékoztatás gyógyszer-hatóanyagokat tartalmazó készítményekről

A Spanyol Gyógyszer- és Gyógyászati Segédeszköz Hatóság Rapid Alert (gyorsriasztás) bejelentésben arról értesítette a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet Országos Gyógyszerészeti Intézetet Főigazgatóságát, hogy az X-Rock For Men, a KABOOM action strips, az One For Her, az X-Rock és a Xiuzi Slimming Capsules elnevezésű – gyógyszernek nem minősülő – készítmények potencianövelő gyógyszer-hatóanyagát (szildenafil, tadalafil), illetve szibutramin és phenolphthalein gyógyszer hatóanyagot tartalmaznak. Az összetevők nem szerepelnek a készítmények címkéjén, és tájékoztatójában, a készítmények forgalmazása alkalmas lehet a fogyasztók megtévesztésére.

A rendelkezésre álló információk alapján a készítmények Magyarországon történő forgalmazásáról a hatóságnak nincs tudomása.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Országos Tisztifőorvosi Hivatala felhívja a lakosság figyelmét, hogy a gyógyszernek nem minősülő készítmények gyógyszer-hatóanyagot nem tartalmazhatnak, jelenlegi összetételükkel veszélyeztethetik a fogyasztók egészségét, erre való tekintettel, amennyiben a nevezett készítmények forgalmazását észlelik, a lakosság egészségének védelme érdekében szükséges hatósági intézkedések mielőbbi megtétele céljából azt jelezzék a Fővárosi/Megyei Kormányhivatalok Népegészségügyi Szakigazgatási Szerveinek.

 

 

OTH Közegészségügyi Főosztály

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu