orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

A kézmosás életeket menthet!

2010.05.05. Nyomtatás
Twitter

2010. május 5.

Clean Care is Safer Care -azaz „Tiszta betegellátás, biztonságosabb betegellátás” program részeként hirdette meg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a „Kézhigiénés világnapot” 2010-ben. A -magyarul -„Ments életeket: moss kezet” szlogenű hazai kampány is a kézhigiéne fejlesztését tűzte ki célul.

2009-ben jelent meg az a WHO irányelv, mely ajánlásokat tartalmaz az egészségügyi szolgáltatásban szükséges kézhigiéne gyakorlatához. Az ÁNTSZ Országos Epidemiológiai Központ (OEK) ennek keretében rendezte meg a Kézhigiénés világnaphoz kapcsolódó programját 2010. május 5-én. A szakmai előadásokon kívül a IX. ker. óvodások részére aszfaltrajz versenyt is szerveztek a kézhigiéne, kézfertőtlenítés témájában, ezzel is erősítve, hogy a kézmosásra való nevelést már gyermekkorban el kell kezdeni.

A külső környezettel közvetlenül érintkező bőrfelszín közül a kéz tekinthető a legszennyezettebbnek, ezért akézhigiéne az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések megelőzésének egyik legfontosabb eszköze. Az egészségügyi ellátásban a fertőzések jelentős része a beteget ellátó személyzet kezéről kerül át egyik páciensről a másikra. A minél gyakoribb szappanos, vagy fertőtlenítőszeres kézmosás, valamint a higiénés kézfertőtlenítés, illetve ennek speciális formája, a műtéti (sebészi) bemosakodás a fertőzésátvitel megelőzésének egyik leghatásosabb, legegyszerűbb módja. S, bár a kézmosás a fertőzések megelőzésének módszere -Semmelweis munkásságának következtében -a XIX. század óta ismert, az egészségügyi dolgozók mindössze 40-60 százaléka végzi megfelelő mennyiségben és minőségben.

Figyelembe véve azt a tényt, hogy a fertőzések a szociális ellátó rendszer körülményei között is kialakulhatnak, fontos, hogy a kézmosási, kézfertőtlenítési módszereket és gyakorlatokat a szociális intézményben dolgozók is ismerjék és alkalmazzák. A kézhigiéne példamutató végzése, jelentőségének állandó hangsúlyozása és a végrehajtás szigorú, folyamatos ellenőrzése – az egyéb higiénés rendszabályok betartásának figyelemmel kisérése mellett – minden egészségügyi szolgáltatást végző személy fontos kötelessége.

Ezt felismerve 2010-ben immár második alkalommal rendezték meg a Kézhigiénés Világnapothazánkban is.

ÁNTSZ Országos Epidemiológiai Központ
ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu