orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

A „védőnőség” hungarikum

2010.09.03. Nyomtatás
Twitter

2010. szeptember 3.

A Védőnői Szakmai Kollégium, az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal, a Magyar Védőnők Egyesülete és a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara, a hagyományoknak megfelelően ez évben is megszervezte a Védőnők Napja ünnepi ülését. A Védőnők Napja rendezvény célja a védőnői hivatás, a prevenció feladatainak és eredményeinek bemutatása, az 50, 60, 65, 70 éve diplomát szerzett védőnők köszöntése, valamint az ellátás területén kimagasló eredményt elért védőnők munkájának elismerése. A tudományos üléssel egybekötött programon a Nemzeti Erőforrás Minisztérium támogatásával szakmai elismerések adományozására is sor került: 2 fő részére Pro Sanitate-díjat, 4 fő részére Miniszteri Dicséretet, 4 fő részére Miniszteri Díszoklevelet adtak át.
A védőnőknek immár 95 éve fontos szerepük van a nő-, anya-, magzat-csecsemő-, gyermek-, ifjú és családvédelemben. Magyarországon az anya-gyermekvédelem hagyományai a XIX. század elejére nyúlnak vissza. Az I. világháború kitörésével, az amúgy is magas csecsemőhalálozási arányszám tovább romlott, csökkent a születések száma, számos járvány lépett fel. A babona, a tudatlanság, az egészségkultúra hiánya, az egyre rosszabbodó egészségügyi viszonyok ösztönözték arra a haladó gondolkodású politikusokat, orvosokat, hogy 1915-ben megalapítsák az Országos Stefánia Szövetséget. A hivatásos védőnői szervezet Budapesten az Újvárosháza közgyűlési termében dr. Bárczy István Budapest polgármestere és dr. Madzsar József orvos, szociálpolitikus kezdeményezésére alakult meg. A szövetség a nevét az alakuló közgyűlésen védnökséget vállaló gróf Lónyai Elemérné Stefánia hercegasszonyról kapta.
1927-ben az Országos Közegészségügyi Intézet keretében létrejött a Zöldkeresztes Egészségvédelmi Hálózat, mely a Stefánia Szövetséghez képest szélesebb körű tevékenységet folytatott. A két szervezet 1940-ben egyesült. 1975 óta a védőnők felsőfokú végzettségű szakemberek. Hazánkban ma több mint négyezer területi védőnő, közel ezer iskolai védőnő és mintegy 50 kórházi védőnő dolgozik. A Családvédelmi Szolgálatban a szervezett védőnői állások száma 96, a szervezett ÁNTSZ vezető védőnői állások száma 114.
A védőnők az emberek életének minden fontos szakaszában jelen vannak, ezért indokolt, hogy ne feledkezzünk meg róluk. A Védőnők Szakmai Kollégium 2007-ben kezdeményezte a Védőnők Napja megrendezését. A hagyományteremtő ünnepséget először 2008. június 13-án tartotta meg a kollégium, az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatallal, a Magyar Védőnők Egyesületével, valamint az Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Védőnői Tagozatával közösen.
A Védőnők Napja azt is reprezentálja, hogy ez a prevenciós szolgálat közel egy évszázada működik országunkban, mindenki számára elérhető, népegészségügyi feladatokat szem előtt tartó ellátási forma. Ugyanakkor a „védőnőség" hungarikum is, mivel ilyen jellegű szolgálat Európában csak Magyarországon létezik.

 

ÁNTSZ OTH Kommunikációs Főosztály


Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu