orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

ÁNTSZ állásfoglalás a pollenallergiások számáról

2012.06.26. Nyomtatás
Twitter

Az Állami Népegészségügy és Tisztiorvosi Szolgálat Országos Tisztifőorvosi Hivatala az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége megkeresésére a magyar pollenallergiások számával összefüggésben – tekintettel arra, hogy a sajtóhírekben egymásnak ellentmondó adatok jelentek/jelennek meg – állásfoglalást ad ki.

1.

Az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet évkönyveiben a pulmonológiai hálózatban évenként nyilvántartásba vett betegekre vonatkozó adatok találhatóak. Ezek szerint a népesség 4,73 százaléka keresi fel a pulmonológiai hálózatot légzőszervi allergiás megbetegedéssel és kap gyógykezelést. Ez az adat nem tartalmazza a háziorvosi szolgálatoknál és az allergológiai szakrendeléseken ellátott betegeket, sem azokat, akik nem fordulnak orvoshoz, hanem alternatív gyógyítókat keresnek fel.

2.

A gyermekek körében a bármilyen allergiás tünet előfordulási gyakoriságát több tudományos projekt vizsgálta (CESAR Nemzetközi Sokközponti Vizsgálat 1996-97.; ISAAC III 2003.; Országos Környezetegészségügyi Intézet Epidemiológiai Felmérések 2005.; Országos Gyermeklégúti Felmérés). Megállapításaik szerint a megvizsgált 9-11 éves gyermekek körében az allergiás tünetek előfordulása 20 százalék körüli volt, a pollenallergia 12 százalék gyakoriságú, míg a betegek 40-70 százaléka bizonyult parlagfű allergiásnak.

3.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Országos Tisztifőorvosi Hivatala a fentiek figyelembe vételével a teljes magyar lakosságra vonatkozóan az allergiás szénanátha előfordulási arányának érékét 15-20 százalékra becsüli.

4.

A teljes hazai lakosságra vetítve, az allergiások számára vonatkozó pontosabb adatot csak egy – laboratóriumi vizsgálattal is alátámasztott – nagy mintaszámon végzett reprezentatív kérdőíves felmérés adna.

5.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal a közeljövőben háziorvosi adatokon alapuló adatgyűjtést tervez az allergiás rhinitis-szel kezelt betegekről.

 

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu