orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Megkezdődött az agyhártyagyulladás elleni védőoltási kampány szervezése Vas megyében

2011.05.13. Nyomtatás
Twitter

14 ezer középiskolás kaphatja meg a vakcinát – cél a megelőzés

A járványos agyhártyagyulladást a meningococcus nevű baktérium okozza, melynek az ABC betűivel jelölt csoportjai ismertek. A betegség az agyburok gennyes gyulladásával járó súlyos, életet veszélyeztető betegség, melynek jellegzetes őszi, téli, tavaszi szezonalitása van, október és március között fordul elő a legtöbb megbetegedés.

A járványos agyhártyagyulladás Magyarországon nem tartozik a gyakori fertőző betegségek közé, az utóbbi évtizedben évente átlagosan 40 körüli megbetegedést diagnosztizáltak és jelentettek. A betegség a csecsemők és a kisdedek körében volt a leggyakoribb. Az esetek többségéért (80%) a kórokozó B szerocsoportja volt a felelős.

Az Országos Epidemiológiai Központ adatai szerint a 2010/2011. évi szezonban a betegség járványügyi helyzetében változás következett be az előző évekhez viszonyítva. Míg a 2004-2009. években a július-április közötti tíz hónapban átlagosan 31 esetet regisztráltak, addig 2010 júliusa és 2011 áprilisa között 67 megbetegedésről érkezett jelentés, tehát megduplázódott a megbetegedések száma. Változást jelent az is, hogy a megbetegedések 58%-át a C típusú N.meningitidis okozta, és csupán 42%-ot tett ki a B típus által előidézett megbetegedések aránya. 2010. július 1. óta kilenc megbetegedés végződött halállal, közülük hatot a C, kettőt a B típusú kórokozó okozott, egy esetben a kórokozó szerocsoportja nem ismert.

A betegség szokásos szezonális időszaka a végéhez közeledik, míg márciusban országosan 15 megbetegedést jelentettek, addig áprilisban már csak három, május első tíz napjában egy megbetegedést regisztráltak. A 2010. július 1 óta a 100.000 lakosra számított megbetegedési szám Vas megyében volt a legmagasabb, ez 8 megbetegedést jelent. A Vas megyei nyolc eset mindegyikét a C csoportba tartozó baktérium okozta, amely védőoltással megelőzhető.

Mivel márciusban Vas megye más területein is újabb megbetegedések fordultak elő a középfokú oktatási intézményben tanuló diákok között, ezért az a döntés született, hogy a kampányoltást Vas megye minden középiskolására ki kell terjeszteni.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal sürgősségi közbeszerzési eljárás keretében 14.000 adag oltóanyagot szerzett be a Vas megyében élő 14-18 éves korosztály védőoltására. A szerződéskötésre 2011. május 6-án került sor. A gyártó cég és a gyógyszerengedélyező hatóság, valamint az ÁNTSZ szoros együttműködésének köszönhetően az oltóanyag már az országban van és a mai nappal megkezdődik a Vas megyei középiskolások védőoltásának megszervezése.

További információk: http://www.oek.hu/oek.web?to=1725&nid=670&pid=1&lang=hun

 

ÁNTSZ Országos Epidemiológiai Központ
ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu