orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

AIDS Világnap – Fejér megyei szemmel

2012.11.27. Nyomtatás
Twitter

1988 óta december 1-jén világszerte milliók emlékeznek meg azokról az emberekről, akiknek halálát HIV fertőzés okozta. Az AIDS világnap egy lehetőség arra, hogy tudatosítsuk mindenkiben a HIV fertőzések, AIDS betegség, szexuális úton terjedő betegségek és a nem kívánt terhességek összefüggését a felelős szexuális viselkedéssel.

Magyarországon 865, Fejér megyében pedig 21 új HIV pozitív személy került nyilvántartásba 2007. január 1. és 2012. június 30. között. A nemi úton terjedő megbetegedések közül a nyilvántartásba 55 beteg került szifilisz diagnózissal Fejér megyében ugyanebben az időszakban és 95 beteg gonorreával. Az országos számok: szifilisz 2877, gonorrea 5972.

A nem kívánt terhesség minden életkorban problémát jelenthet, de különösen 19 éves kor alatt. Fejér megyében 2011-ben 170 tizenkilenc év alatti fiatal hölgy jelentkezett a Családvédelmi Szolgálat tanácsadásán terhesség megszakítási kérelemmel. Mindezek az adatok arra mutatnak, hogy a felelős szexuális viselkedés oktatásának területén van még teendőnk.

A Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve a rendelkezésére álló eszköztárból középiskolások számára HIV/AIDS prevenciós versenyt rendezett a székesfehérvári Humán Szolgáltató Intézet és a Fejér Megyei Vöröskereszt közreműködésével. A versenyen a városi középiskolák közül 11 indított csapatot, összesen 22-őt. A vetélkedőnek a tavalyi évhez hasonlóan a Kodolányi János Középiskola adott helyet. A díjak felajánlói a SAPA Fehérvár jégkorongcsapat, a COSMO Sport és Freya szépségszalon, a verseny támogatója a http://www.egeszsegorzes.hu/ (óvszer és fogkefe-automata).

A versenyt a tavalyi évhez hasonlóan a Teleki Blanka Gimnázium csapata (Kovács Paulette, Pásztor Dóra, Trimmel Dorothea) nyerte meg. Felkészítő tanáruk Kiss Ildikó és Sörös Erika védőnő. A Vöröskereszt HIV/AIDS prevenciós versenyének országos döntőjébe jutott a Tóparti Gimnázium csapata (Szabó Eszter, Nagy Dóra, Keresztury Rebeka). Felkészítő védőnőjük dr. Keresztury Lászlóné.

A szervezők nem titkolt elvárása, hogy a verseny résztvevői szerzett tudásuk alapján a felelős szexuális magatartás követei legyenek iskolájukban.

dr. Pásztor László osztályvezető főorvos, egészségfejlesztési osztály

Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészslégügyi Szakigazgatási Szerve

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu