orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Alig fordulnak már orvoshoz influenzaszerű tünetekkel

2011.05.19. Nyomtatás
Twitter

Az elmúlt héten a becslések szerint 1.900 fő kereste fel orvosát influenzás panaszokkal. A betegek többsége továbbra is fiatal felnőtt, a 15-34 éves korosztályból kerül ki.

A kórházi influenzajelentő szolgálat adatai szerint a 19. naptári héten az influenza, illetve influenzaszerű megbetegedés miatt két beteg igényelt kórházi ápolást, egy-egy beteg pedig intenzív ellátást és gépi lélegeztetést.

Az influenza megbetegedéssel összefüggésbe hozható halálesetek száma nem változott az előző héthez viszonyítva: a jelenlegi szezonban 2011. május 15-ig az ÁNTSZ számára ismertté vált 89 elhunyt személy közül 85 betegnél az influenza A(H1N1)2009 vírus, 4 betegnél az influenza B vírus kóroki szerepét igazolták az elvégzett virológiai vizsgálatok.

A 2011. év 18. hetében 28%-kal kevesebb influenza-gyanús betegtől származó minta érkezett a virológiai laboratóriumokba az előző hetihez viszonyítva. A héten feldolgozott 13 vizsgálati anyag virológiai vizsgálata során egy esetben sem igazolták az influenzavírus jelenlétét.

A klinikai és a virológiai adatok értékelése alapján megállapítható, hogy Magyarországon a 19. héten az influenzaszerű megbetegedések becsült száma igen alacsony volt. Laboratóriumi vizsgálattal igazolt influenzás megbetegedést ezen a héten sem regisztráltak.

ÁNTSZ Országos Epidemiológiai Központ
ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu