orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Állásfoglalás a csecsemőkori glutén bevezetéséről

2011.02.18. Nyomtatás
Twitter
Az Országos Gyermekegészségügyi Intézet közleménye

2011. február 15-én a „Szoptatásért” Magyar Egyesület és a La Leche Liga Magyarország Egyesület sajtóközleményükben elhatárolódtak a gluténnek a csecsemők étrendjébe történő bevezetésével kapcsolatban megjelentetett szakmai konszenzus állásfoglalástól. A sajtóközlemény több pontatlanság szerepel, azért az abban nevesített Országos Gyermekegészségügyi Intézet (OGYEI) a következő nyilatkozatot teszi közzé:

A csecsemőkori glutén bevezetésére vonatkozó állásfoglalás ügyében a Szoptatás Támogató Nemzeti Bizottság (SzTNB) 2010 őszén konszenzus megbeszélést tartott. A megbeszélésre az SzTNB országos hatáskörű védőnői és gyermekgyógyász szakmai vezetők mellett a hazai gyermekgasztroenterógiai és gyermekallergológiai szakmai szervezetek, az Országos Gyermekegészségügyi Intézet és az Országos Élelmezés és Táplálkozástudományi Intézet által delegált, hazai és nemzetközi viszonylatban is elismert szakembereket hívott meg. A találkozónak az SzTNB felkérésre az OGYEI biztosított helyiséget.

A közös szakmai megbeszélés célja az volt, hogy a szakemberek és a családok részére az érvényes hazai és európai ajánlásokon alapuló, gyakorlatban is alkalmazható magyarországi konszenzus jöjjön létre a 2008 óta Európában http://www.espghan.med.up.pt/position_papers/con_28.pdf  és 2009 óta Magyarországon is http://www.eum.hu/egeszsegpolitika/minosegfejlesztes/ek21-cd-091125 ajánlott, 4-6 hónapos korban javasolt glutén-bevezetés gyakorlati módjáról.

Különös aktualitást adott a megbeszélésnek, hogy a glutén bevezetés régebbi gyakorlata (4 hónapos kor előtt vagy 6 hónapos koron túl javasolt bevezetés) mellett a coeliakia és az 1 tipusu diabétesz kockázata fokozott lehet az eddigi nemzetközi tapasztalatok szerint.
A coeliakia és az 1 tipusú diabétesz előfordulási gyakorisága hazánkban és világszerte is kifejezett emelkedést mutat a gyermeklakosság körében az elmúlt évtizedekben. (Coeliakia, gyermekek körében világszerte: 50 év alatt közel ötszörös es emelkedés, 1 tip. Diabetes mellitus, gyermekek körében hazánkban 30 év alatt közel háromszoros emelkedés, az elmúlt években ráadásul az emelkedés üteme is gyorsult.(forrás: Magyar Gyermek diabétesz adatbázis, Soltész Gy. et al PTE és OGYEI).

Jelenleg Magyarországon kb. 30 %-os a coeliakiára genetikailag veszélyeztetett gyermekek aránya (forrás: Korponay-Szabó Ilma), ez évente kb. 30 ezer megszületett veszélyeztetett gyermeket jelent! Miattuk fontos a széles körű általános prevenció ajánlása, mert jelenlegi tudásunk szerint a tényleges megbetegedések arányát elsősorban a korai diéta révén lehet alacsony szinten tartani a veszélyeztetettek körében (jelenleg 1% körüli a coeliakia arány a teljes lakosságra vonatkoztatva, döntően a diétás faktoroknak köszönhetően).

A novemberi konszenzus ülés ajánlást adott közre a glutén coeliakia prevenció céljával történő bevezetésének módjával kapcsolatban, ami a hatályos Csecsemő-és Gyermekgyógyászati Szakmai Kollégium és a Védőnői Szakmai Kollégium csecsemőtáplálásra vonatkozó szakmai ajánlásának (http://www.eum.hu/egeszsegpolitika/minosegfejlesztes/ek21-cd-091125) a gyakorlati szempontokat figyelembe vevő kiegészítése, segítő magyarázata (http://ogyei.hu/hu/?part=rendezveny&id=69).

Az ajánlás megértéséhez lényeges tudni, hogy gluten tiszta „preparátum” formájában jelenleg sajnos nem áll rendelkezésre hazánkban! Ennél fogva jelenleg a legtisztább hozzáférhető gluténforrásnak csecsemők számára a hivatalos Magyar Élelmiszerkönyv (Codex Alimentarius Hungaricus) előírása szerint tej-tojás stb. allergénektől mentes háztartási keksz (pép formájában) – vagy a tiszta búzaliszt (habarás formájában) tekinthető. A glutén 4-6 hónapos korban történő bevezetését egyébként az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) 2009-es szakértői véleménye sem tartja az egészségre veszélyesnek.

Ezek alkalmazására történt tehát javaslat, nem hozzátáplálásként, hanem a szoptatás változatlan folytatása mellett. (napi 100 mg-nak megfelelő gluten preventiv célú adása nem is válthat ki étkezést!) A 6 hónapos kor körüli kizárólagos szoptatás fontosságára a megelőzésben a konszenzus dokumentum is utal.

Az ajánlást megfogalmazó megbeszélésen és az azt követő végleges szöveg kialakításában az SzTNB delegált képviselői aktívan részt vettek és a jelen lévő többi szakemberrel közösen egyetértettek az elfogadott dokumentum tartalmával, mint ami a jelenlegi tudásunk szerinti legfrissebb tudományos vizsgálati eredményeken alapul. A résztvevők megállapodtak arról is, hogy az ajánlást szükség esetén leghamarabb egy év múlva, újabb tudományos ismeretek birtokában felülvizsgálják. A konszenzus-ajánlás tehát változatlanul széles körben elfogadott szakmailag és érvényben van.

A „Szoptatásért" Magyar Egyesület és a La Leche Liga Magyarország Egyesület – mint társadalmi szervezetek véleményét olyan szakmailag nem megalapozott különvéleménynek tartjuk, mely szembe megy a coeliakia és a gyermekkori diabétesz megelőzését szolgáló jelenleg hatályos, és a legújabb európai irányelveket követő elfogadott hazai és nemzetközi ajánlásokkal.

Irodalomjegyzék

  1. http://os.mti.hu/hirek/66786/a_sztnb_tagjai_elhatarolodnak_a_keksz_ajanlasatol

  2. Ajánlás a glutén csecsemők étrendjébe történő bevezetésének idejéről és módjáról http://ogyei.hu/hu/?part=rendezveny&id=69

  3. Norris JM, Barriga K, Hoffenberg EJ, Taki I, Miao D, Haas JE, Emery LM, Sokol RJ, Erlich HA, Eisenbarth GS, Rewers M.: Risk of celiac disease autoimmunity and timing of gluten introduction in the diet of infants at increased risk of disease. JAMA. 2005 May 18;293(19):2343-51. http://jama.ama-assn.org/cgi/content/full/293/19/2343

  4. ESPGHAN Committee on Nutrition: Complementary Feeding:A Commentary by the ESPGHAN Committee on Nutrition, JPGN 46:99-110,2008 (Medical Position Paper) http://www.espghan.med.up.pt/position_papers/con_28.pdf

  5. EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA). Scientific Opinion on the appropriate age for introduction of complementarz feeding of infants.EFSA Journal(2009) 7(12):1423

  6. Silano M., Agostoni C, Guandalini S. Effect of the timing of gluten introduction on the development of celiac disease. WorldJ Gastroenterol 2010; 16(16): 1939-1942

  7. Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja az egészséges csecsemő táplálásáról Összeállította: Csecsemő-és Gyermekgyógyászati Szakmai Kollégium illetve a Védőnői Szakmai Kollégium (Hivatalos értesítő 2009 évi 46.szám, 3052. és 3712. oldalak) http://www.eum.hu/egeszsegpolitika/minosegfejlesztes/ek21-cd-091125

ÁNTSZ Országos Gyermekegészségügyi Intézet
ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu