orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Kérdőív a fiatalok energiaital fogyasztási szokásairól: elgondolkoztató válaszok

2012.02.10. Nyomtatás
Twitter

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal prevenciós munkája során egy kérdőívet dolgozott ki, amely célzottan a 10-18 éves korosztályba tartozó fiatalok ismeretét méri fel az energiaitalok egészségre gyakorolt káros hatásairól, veszélyeiről, valamint rákérdez fogyasztási szokásaikra is. Az első jelentés elgondolkoztató válaszokat tartalmaz, mely azt igazolja: aggodalomra adhatnak okot a fiatalok energiaital fogyasztási szokásai.

Hazánkban egyre többen fogyasztanak energiaitalt fáradtságűzőként, aktivitásfokozóként, a túlzott fogyasztás a fiatalok körében is terjed – ezt támasztják alá az Országos Tisztifőorvosi Hivatal által gyűjtött és feldolgozott, a túlzott energiaital-fogyasztással összefüggő események adatai. A legutóbbi elemzésből kiderült, hogy a múlt év november-december hónapjában 123 fő energiaital-fogyasztással összefüggő rosszullétét jelentették az OTH-nak. Aggodalomra ad okot, hogy a kellemetlen testi tünetekről panaszkodó személyek háromnegyede 18 év alatti fiatal volt.

A Hivatal e jelenség hátterének jobb megismerése érdekében egy kérdőívet dolgozott ki, amely célzottan a 10-18 éves korosztályba tartozó fiatalok ismeretét méri fel az energiaitalok egészségre gyakorolt káros hatásairól, veszélyeiről, valamint rákérdez fogyasztási szokásaikra is. Az ily módon nyert adatok az ÁNTSZ prevenciós munkájához adnak segítséget: megmutatják, hogy pontosan kik tartoznak a veszélyeztetett célcsoportba, milyen csatornákon, milyen eszközökkel és üzenetekkel érhetőek el.

Az ÁNTSZ honlapján található kérdőívet a 2012. január 17. és február 3. közötti időszakban 1909 fő 10-18 éves töltötte ki.

A felmérőlapot kitöltők közel fele városi lakóhellyel rendelkezik, több mint harmaduk 15-16 éves és fele-fele arányban fiúk és lányok. A válaszadók 85%-a nyilatkozott úgy, hogy fogyasztott már energiaitalt, annak ellenére, hogy hallott a túlzott fogyasztás veszélyeiről. Több mint harmaduk (38%) 11-12 éves kora között próbálta ki először a terméket. A kérdőívet kitöltők 24%-a jónak tartja a termék fogyasztását.

A kérdőívet kitöltők 20-20%-a az iskolában, interneten és televízióban hallott már az energiaitalok veszélyeiről. Legtöbbjük úgy véli, az energiaital-fogyasztás leginkább szívproblémákat okoz, például szívritmuszavart, infarktust, valamint egyéb szívbetegséget. A válaszadók majdnem felének családjában fogyaszt valaki energiaitalt, egyharmaduknál pedig a termék otthon is elérhető. Egyharmaduk gondolja azt, hogy az energiaitalok – hasonlóan az üdítőitalokhoz – alkalmasak a szomjúság oltására, 16% szerint pedig a sportital és az energiaital ugyanaz.

A kérdőívet kitöltők kétharmada (67%) rendszeres energiaital-fogyasztónak tartja magát, majdnem felük (42%) pedig azért issza a terméket, mert szereti az ízét. A rendszeres fogyasztók fele havonta 1-2 kis dobozzal, ötödük viszont hetente 1-2 kis dobozzal fogyaszt energiaitalt. A válaszadók háromnegyede magának vásárolja meg a terméket.

A kérdőívet kitöltő, magát rendszeres fogyasztónak tartó fiatalok 16%-a (204 fő) volt már rosszul energiaitaltól, legtöbbjük álmatlanságról, gyors szívdobogásról, valamint hányingerről számolt be, ötödüket ekkor orvosi ellátásban kellett részesíteni.

Az energiaitalt rendszeresen fogyasztó válaszadók 92%-a nyilatkozott úgy, hogy szüleik tudtával isznak energiaitalt. Azonban amíg 6 % esetében a szülők nem helyeslik e tettüket, 30% esetében a szülőket nem zavarja, hogy gyermekük energiaitalt fogyaszt.

Az energiaital és az alkohol együttes fogyasztása végleges károsodást okozhat a májban, a szívben, és a vesében is, ennek ellenére a magukat rendszeres fogyasztóknak tartó válaszadók 40%-a már kipróbálta a kettőt együtt.

A fenti adatok arra figyelmeztetik a szülőket, felnőtteket és a fiatalokat magukat is: jobban oda kell figyelni egymásra. Nemcsak iskolaidőszakban, hanem hétvégén, a szabadidős tevékenységek, a szórakozás idején is.

Az anonim, önkéntes kérdőív honlapunkon folyamatosan elérhető és kitölthető:

http://www.antsz.hu/portal/hir1/energiaital_kerdoiv_es_tajekoztato.html?transactionid=-1183820589753072362

ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály

 

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu