orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Az idén sem marad el az influenza járvány

2011.01.12. Nyomtatás
Twitter
Háttéranyag

Az elmúlt év utolsó hetéhez képest megkétszereződött az influenzaszerű megbetegedések száma hazánkban – az első héten mintegy 12 600 fő fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Az ország szinte egész területén emelkedett az influenzaszerű megbetegedés miatt orvoshoz fordulók száma, ez alól csak Csongrád megye kivétel – itt csökkent az esetszám. A betegek csaknem fele 15- 34 éves fiatal felnőtt és mintegy 29 százaléka középkorú. Az adatok azt mutatják, hogy a gyermekek és a 60 év feletti lakosság körében 11-12 százalékos arányban fordul elő a fertőzés.

Az első naptári héten a kórházi felvételek száma több mint kétszeresére emelkedett: influenza, illetve influenzaszerű megbetegedés miatt 40 embert ápoltak, illetve ápolnak kórházban. A legtöbben (42,5 százalék) 15-64 évesek, 35 százalékuk gyermek, 22,5 százalékuk pedig 65 év feletti. Nyolc új beteg részesült intenzív ellátásban és 7 főnél vált szükségessé gépi lélegeztetés. Valamennyi intenzív ellátást igénylő beteg felnőtt volt. Az első héten egy influenza A (H1N1)2009 fertőzéssel összefüggésbe hozható halálesetről értesült az ÁNTSZ. A 38 éves férfi, az influenza szempontjából fokozottan veszélyeztetettek csoportjába tartozott, influenza elleni védőoltásban azonban nem részesült.

Az Országos Epidemiológiai Központ Légúti vírus osztályán az idei szezonban eddig 848 vizsgálati anyagot dolgoztak fel. Az első héten megerősített 19 új esettel együtt a 2009-es pandémiás influenza vírus okozta pozitív minták száma 28-ra nőtt. Közösségi halmozódásról nem érkezett jelentés az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálathoz.

A betegség hazai terjedése, valamint az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ adatai is arra figyelmeztetnek, hogy sürgető a védekezés, amelynek leghatékonyabb módja a védőoltás. Európában is a 2010-2011.évi influenzajárvány terjedésének erősödését észlelték – a megbetegedésekért felelős cirkuláló törzsek között a 2009-es influenza A(H1N1) valamint az influenza B vírus a domináns. Annak ellenére, hogy az év végi szabadságolások és az iskolaszünet miatt általában csökken az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma az 51-52. héten, az elmúlt év utolsó hetében a 25 országból 15-ben nőtt az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók száma. Nyolc országban közepes és három országban (Dánia, Írország és Egyesült Királyság) az átlagosnál magasabb volt az influenza megbetegedések számának előfordulása. A 25 ország közül nyolcban az influenzajárvány kiterjedt volt - a megbetegedések előfordulása az ország lakosságának több, mint felét érintette. A vírustörzsek (2959) 95,6 százaléka a 2009-es influenza A(H1N1).

ÁNTSZ Országos Epidemiológiai Központ
ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu