orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Leleplezték prof. dr. Berencsi György (†) emléktábláját

2013.10.14. Nyomtatás
Twitter
A virológus professzor emlékére

Szomorú és mégis felemelő ünnepség részesei voltak azok, akik október 14-én délelőtt Budapesten, az Országos Epidemiológiai Központba érkeztek. Az áprilisban elhunyt kiváló virológus, prof. dr. Berencsi György (1941-2013) emléktábláját avatták fel az intézet II. emeleti tudománytörténeti kiállítási folyosója falán.  (Az emléktábla avatáson készült videó megtekinthető: http://www.youtube.com/watch?v=Pejs6lhObkg )

Házigazdaként prof. dr. Takács Mária főosztályvezető beszélt  a megjelenteknek a professzor életútjáról, számos személyes emléket is felelevenítve. Az emléktáblát – melyen a  dombormű dr. Kubaszova Tamara orvos, szobrászművész alkotása – a család, a kollégák, pályatársak, barátok előtt dr. Paller Judit mb. országos tisztifőorvos és dr. Melles Márta, az OEK főigazgató főorvosa leplezte le. Koszorút helyezett el a tudományos közösség nevében dr. Márialigeti Károly, a Magyar Mikrobiológiai Társaság  elnöke és prof. dr. Gönczöl Éva, a Magyar Tudományos Akadémia doktora. Berencsi György a budapesti XIII. kerület díszpolgára volt. A kerület nevében Holopné Schramek Kornélia alpolgármester helyezte el a megemlékezés virágait. Az egykori munkatársak nevében Zatureczky István asszisztens, tanítványai nevében dr. Csire Márta, a Humán Herpeszvírusok Nemzeti Referencia  Laboratóriuma vezetője koszorúzott és hajtott fejet.

Az emléktábla avatást követően a résztvevők a Fodor terembe vonultak, ahol emlékülést tartottak Berencsi professzor tiszteletére. Dr. Melles Márta előadásában mint a közöttünk élő szakmai példaképet, életútját idézte meg. Dr. Szomor Katalin a professzor szerepét taglalta a gyermekbénulás elleni küzdelemben. Végezetül dr. Jankovics István a BSL3-4 Nemzeti Biztonsági Laboratórium történetét elevenítette fel. Prof. dr. Berencsi György a hazai mikrobiológiai vizsgálatok fellegvárának számító labor megálmodója és első vezetője volt.

Képekben az emléktábla avatás és az emlékülés:

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu