orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Még tart a járvány, de csökken az influenzaszerű megbetegedések száma

2011.03.09. Nyomtatás
Twitter

Fejér megyében még mindig tombol a járvány, látványos a visszaesés Borsod- Abaúj-Zemplén és Nógrád megyékben.

A 9. naptári héten folytatódott az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók számának csökkenése. A jelentések alapján végzett becslés szerint 2011. február 28. és március 6. között az országban kb. 25 000 fő kereste fel orvosát influenzás panaszokkal, 23%-kal kevesebben, mint az előző héten.

A kedvező adatok ellenére Fejér megyében tovább nőtt az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma, a múlt héten 20 százalékkal többen voltak, mint egy héttel korábban. Még mindig sok a beteg Pest és Békés megyében. Látványos a visszaesés Borsod-Abaúj-Zemplén és Nógrád megyékben, ahol 60-70 százalékkal fordultak kevesebben orvoshoz a 9. héten.

A legtöbben a 15-34 éves korosztályból betegedtek meg, de sok a 15 éven aluli fertőzött is. Az összes eset közel harmadát ez utóbbi csoport adta. Kórházi ápolásra is kevesebben szorultak, 174 főt vettek fel az osztályokra, ami harmadával kevesebb az egy héttel korábbinál. 39 új beteg részesült intenzív ellátásban és 24 új beteg igényelt gépi lélegeztetést.

A jelenlegi szezonban, 2011. március 6-ig 48 olyan halálesetről értesült az ÁNTSZ, amely influenza megbetegedéssel hozható összefüggésbe. Az elhunyt személyek közül 45 betegnél az influenza A(H1N1)2009 vírus, 3 betegnél az influenza B vírus kóroki szerepét igazolták az elvégzett virológiai vizsgálatok. A meghaltak közel háromnegyede a 60 évesnél fiatalabbak közül került ki, köztük 2 öt éven aluli gyermekkel. Az elhunytak 80%-a az influenza szempontjából fokozottan veszélyeztettek csoportjába tartozott.

ÁNTSZ Országos Epidemiológiai Központ
ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu