orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Csökken az influenzaszerű megbetegedések száma

2011.03.18. Nyomtatás
Twitter
  • közel harmadával kevesebben fordultak orvoshoz

  • Borsodban és Békésben 80 százalékkal esett vissza a megbetegedések száma

  • a szezonban először több igazolt fertőzést okozott a B vírus, mint a H1N1

Az ország minden megyéjében csökkent a megbetegedések száma az előző heti adatokhoz képest. 2011. március 7. és 13. között 17.900 fő kereste fel orvosát influenzaszerű panaszokkal. Borsod-Abaúj-Zemplén és Békés megyékben javult leginkább a helyzet, ezeken a területeken 80 százalékos csökkentést regisztráltak.

Arányaiban a legtöbben Pest, Fejér és Veszprém megyében fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Ahogy eddig, úgy a 10. héten is a 15-34 éves korosztályból került ki a legtöbb beteg. Kórházban 126 embert ápolnak, ami 28 százalékos csökkenést jelent a megelőző héthez képest. Intenzív osztályra került 32 új beteg, gépi lélegeztetésre 22-en szorulnak.

A jelenlegi szezonban – március 13-ig – 58 olyan halálesetről értesült az ÁNTSZ, amely az influenza megbetegedéssel hozható összefüggésbe. Szinte mindannyiukat az influenza A(H1N1) vírus fertőzte meg, a B vírus kóroki szerepét 3 betegnél igazolták. Az elhunytak között van két 5 éven aluli gyermek.

A 10. héten a laboratóriumi vizsgálattal igazolt influenzás megbetegedések 50%-át az influenza B vírus okozta. Ez volt az első olyan hét a 2010/2011. évi szezonban, amikor a laboratóriumi vizsgálatok során több influenza B vírust azonosítottak, mint influenza A(H1N1)2009 vírust.

Összességében Magyarországon a 10. héten tovább csökkent az influenzaszerű megbetegedések száma.

ÁNTSZ Országos Epidemiológiai Központ
ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu