orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Sikeresen zárult az európai környezetegészségügyi biomonitoring program

2012.11.27. Nyomtatás
Twitter

Az embert a környezet különböző közegeiből érő kémiai hatások együttes egészségkockázata a szervezetbe jutott anyagok (illetve lebomlási termékeik) humán mintákból (vér, vizelet, haj, nyál stb.) történő kimutatásával, az ún. humán biomonitoring (HBM) vizsgálatokkal értékelhető a legjobban.

Az Európai Unió által támogatott humán biomonitoring project, a DEMOCOPHES (DEMOnstration of a study to COordinate and Perform Human biomonitoring on a European Scale) bebizonyította, hogy az emberi szervezetből származó minták közvetlen vizsgálata fontos eszköz a környezetből az embert érő kémiai ártalmak azonosítása és megelőzése érdekében. A human biomonitoring egyéb vizsgálatokkal együtt segít eldönteni, hogy a környezeti hatások még elfogadható szinten érik-e az emberi szervezetet, vagy beavatkozás is szükséges. A most lezárult kutatásban először sikerült 17 európai országban azonos módszerekkel, azonos forgatókönyv alapján koordinált és összehangolt vizsgálattal összehasonlítható eredményeket produkálni. Közel 4000 fő 6-11 éves korú gyermek és édesanyjuk haj és vizeletmintájának elemzése során megállapították, hogy nagy különbségek vannak az Európa különböző régióiban élőket a levegőből, vízből, élelmiszerekből és fogyasztási cikkekből, illetve az életmódból származó veszélyes kémiai anyagok mennyiségében. A hajmintákban mért higany, a vizeletmintákban kimutatott kadmium és ftalát értékeket a jelenleg érvényes egészségügyi irányértékekhez viszonyítva a legtöbb szennyező anyag esetében nem találtak aggodalomra okot adó magas szinteket. A nikotin lebomlási terméke, a kotinin vizeletben mért mennyisége ellenben arra utal, hogy több európai országban a gyermekeknek még mindig jelentős hányada van kitéve dohányfüstnek, azaz a passzív dohányzás ártalmainak.

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet koordinációjával végzett hazai vizsgálatban 120 gyermek és édesanyjuk biológiai mintáinak vizsgálati eredményei szerint a haj higanytartalma mind a gyermekek, mind az anyák esetében Magyarországon volt a legalacsonyabb a résztvevő 17 ország közül. Az anyák vizeletének kadmium tartalma kisebb, a gyermekeké magasabb volt a 17 ország átlagánál, de a megengedett szintnél az is jelentősen kisebb volt. A magyar vizeletminták kotinin és ftalát koncentrációja azonban meghaladta a 17 ország átlagát, de még így is elmondható, hogy a magyar vizsgálati eredmények lényegesen kedvezőbbek voltak, mint a nemzetközi irányértékek. A mintavétellel egyidejűleg felvett kérdőívek adatai szerint szignifikáns összefüggés mutatkozott a haj higanytartalma és a tengeri hal- illetve a borfogyasztás, valamint az alapozó arcfesték használat gyakorisága között. A vizelet kadmium tartalma az életkorral és a dohányzással, kotinin tartalma az aktív illetve a passzív dohányzás intenzitásával, míg ftalát tartalma a közelmúltbeli lakásfelújítással, a PVC-padló meglétével és az alapozó arcfesték használatának gyakoriságával mutatott összefüggést.

A vizsgálat eredményei rávilágítottak több olyan környezeti hatásra, amelyek kiküszöbölésével csökkenteni lehet a lakosság, különösen a gyermekek kémiai anyagokkal szembeni kitettségét, illetve arra is, hogy hol vannak még további teendők a megelőzés érdekében.

A projekt elérte célját, azaz megalapozta egy olyan európai biomonitoring program lebonyolításának lehetőségét, amelyben valamennyi európai ország részt tud venni, és amelyben a környezeti ártalmak megelőzése érdekében időről-időre egyre több kémiai komponens mérésére, rendszeres monitorozására nyílik lehetőség.

További információk: www.democophes.hu, www.eu-hbm.info

Országos Környezetegészségügyi intézet

ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu