orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

E-Bug a Diákcsemegén

2014.09.02. Nyomtatás
Twitter

A 2014/2015-ös tanévet a Nemzeti Tanévnyitó rendezvény nyitotta meg augusztus 31-én Budapesten. A hivatalos megnyitó során a Diákcsemege Fesztivál nevű rendezvény várta a gyerekeket a kelenföldi Bikás Parkban. Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal is képviseltette magát a fesztiválon Játékos tudomány című programjával. A Népegészségügyi, Stratégiai és Szakmai Elemzési Főosztály munkatársai játékos kísérletekkel vezették be a gyerekeket a mikrobák világába. A játékok célja, hogy megismertessék a fiatalokkal a mikrobákat és azok kapcsolatát az emberi világgal.

Az ÁNTSZ-OTH e-Bug standján a következő pontszerző játék lehetőségeket lehetett kipróbálni:

  •  „mikroba mánia” – baktériumok megformázása gyurmából (képek segítségével)

  •  „szupertüsszencs” játék (légúti higiéne)

  •  „szörnyű kezek” kézmosás játék,

  •  kvízjáték kicsiknek és nagyoknak,

  •  szópárosító játék,

  •  szókereső játék,

  •  keresztrejtvény.

A mikroba mánia játék keretében a gyerekek először kinyomtatott, laminált képeken megismerkedhettek a mikroorganizmusokkal, az általuk okozott különböző betegségekről és a megelőzésről beszélgethettek.  A vírusokat és baktériumokat gyurmából el is készíthették, amit egy Petri-csészében lezárva magukkal vihettek, a megformázott mikroba nevével ellátva.

Ezt követően a szupertüsszencs játékban a megfelelő légúti higiéné fontosságát tanulmányozhatták a náthás Shrek-figura segítségével. A játék végére a gyerekek megértették, hogy mi történik, ha nem takarják el a szájukat és orrukat, amikor köhögnek vagy tüsszentenek, illetve hogyan terjedhetnek emiatt a vírusok és baktériumok.

A szörnyű kezek játék azt mutatta be, mi történik, ha nem mossuk meg alaposan a kezünket, illetve hogyan terjedhetnek a mikrobák a kezünkről tovább másokra. A mikrobákat az UV fény alatt világító krém helyettesítette. A játék részeként a gyerekek megtanulták a helyes kézmosás hat lépését is, majd a csodalámpa segítségével ellenőrizhették, hogy valóban sikerült-e tisztára mosni a kezüket.

Több száz óvódás és kisiskolás vett részt a kísérletekben, és tanult játékos formában a mikrobák világáról, az alapvető higiénés szabályok fontosságáról. A kísérletekre és a játékokra minden bizonnyal sokáig emlékezni fognak.

A program képekben: 

 


Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu