orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Vége a türelmi időszaknak: újabb mérföldkő a nemdohányzók védelmében

2012.04.02. Nyomtatás
Twitter

A Nemdohányzók Védelméről szóló Törvény (NVT) módosításainak életbe lépése óta a türelmi időszakban 18.073 ellenőrzésre 954 kifogás jutott, ezek körülbelül felét napokon belül orvosolták. A türelmi időszak lejártát követő első napon a közegészségügyi felügyelők 1.150 egységet ellenőriztek, 42 helyen találtak szabálytalanságot, ami 3.6 százalékos kifogásolási arányt jelent. Mindez azt bizonyítja, hogy a közforgalmú intézmények tulajdonosai, üzemeltetői és az állampolgárok is megértették a nemdohányzók védelméről szóló szabályozás fontosságát és alapvetően jogkövető magatartást tanúsítanak.

A dohányzás a legjelentősebb megelőzhető halálok a fejlett országokban így Magyarországon is. Hazánkban a lakosság 38%-a dohányzik, a nők és a férfiak napi átlag cigarettafogyasztása az unió átlaga feletti. A tüdőrákban elhunytak számát tekintve Magyarország világelső, ennek a betegségnek a 90 százaléka a dohányzás számlájára írandó. A passzív dohányzás jelentős népegészségügyi és gazdasági terhet jelent, amelynek csökkentése a dohányzás visszaszorításának fontos területe. Ezt a célt szolgálja a Nemdohányzók Védelméről szóló Törvény 2012. januárjától életbe lépett módosítása.

Az elmúlt három hónap tapasztalatai alapján elmondható, hogy a törvény hatálya alá tartozó egységekben ismerik, elfogadják, támogatják a nem dohányzók védelmét. Az ÁNTSZ a türelmi időszakban elsősorban arra koncentrált, hogy minden segítséget megadjon a felkészüléshez. Az egyik leggyakoribb szabálytalanság a tiltott helyen való dohányzás volt. Sok esetben pedig nem megfelelően tüntették fel a dohányzóhelyet a bejáratnál, hiányoztak a jelölések, feliratok.

A türelmi időszak lejártát követő első napon 1.150 helyszínen vizsgálták meg a közegészségügyi felügyelők az NVT szabályainak betartását. 42 helyen találtak kifogásolni valót. Várhatóan 1,2 millió forint értékben szabnak majd ki bírságot. A szabálytalanságok felét a szórakoztató illetve vendég-látóipari egységeknél tapasztalták, második helyen a közterületi tilalmak megsértése áll az összes eset harmadával.

Az elmúlt három hónapban az ÁNTSZ eltekintett a bírság kiszabásától. Sajnálattal tapasztaltuk, hogy néhány helyen ezt úgy értelmezték: elég, ha április 1-től tesznek csak eleget az előírásoknak. Ezen egységek számíthatnak arra, hogy utóellenőrzés keretében már a napokban visszatérnek hozzájuk kollégáink. Összességében azonban az állampolgárok megértették a nemdohányzók védelméről szóló szabályozás valódi célját illetve fontosságát, és egyre inkább jogkövető magatartást tanúsítanak. Ezt bizonyítja, hogy a türelmi időszakra jellemző, összességében alacsony, 5,3 százalékos kifogásolási arány tovább csökkent, április elsején 3,6 százalékos volt.

Videónk: Véget ért a türelmi időszak, az első nap tapasztalatait dr. Szabó Enikő helyettes tisztifőorvos foglalja össze

http://youtu.be/TOZkgFl6lIo

 

Kormányhivatalok Népegészségügyi Szakigazgatási Szervei és Kistérségi Intézetei

Országos Tisztifőorvosi Hivatal Közegészségügyi Főosztály

ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu